Waarom 40 uur per week werken?

Tijdens de Industriële Revolutie werkten mensen 6 dagen per week tot 16 uur per dag. Begin 19e eeuw ontstonden hier protesten over. Socialist Robert Owen pleitte voor een 8-urige werkdag. In 1922 was Henry Ford de eerste die een 40-urige werkweek invoerde, zodat er meer tijd was om te consumeren. Die erfenis is dus al bijna 100 jaar oud.

40 uur per week werken: ongezond en achterhaald?

De standaard van 40 uur per week werken is dus ontstaan vanuit een mildere versie dan de lange werkweken die arbeiders in de Industriële Revolutie maakten. Het is daarom goed om je af te vragen of 40 uur per week werken wel de norm moet zijn of dat het inmiddels simpelweg achterhaald is. En of het wel gezond is.  

Uit Zweeds experiment in het rusthuis Svartedalen blijkt dat er gezondere opties zijn. 23 maanden lang werkten de verpleegkundigen er 6 uur in plaats van 8 uur per dag. Hierdoor daalde het ziekteverzuim en werden er minder vrije dagen opgenomen. Ook ervaarden de verpleegkundigen minder stress en een betere gezondheid in vergelijking met de controlegroep in een ander verpleeghuis.

Er zijn heel wat wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat te lange werkweken (van 50 uur of meer) slecht zijn voor je gezondheid en de productiviteit naar beneden halen. Maar harde, wetenschappelijke bewijzen dat een 30-urige werkweek dé oplossing is, die zijn er nog niet.

Hoeveel mensen werken fulltime?

Volgens het CBS waren er in het tweede kwartaal van 2018 ruim 4,4 miljoen mensen in Nederland die fulltime werkten. Die dus een werkweek van 35 uur per week of meer maakten. Van alle mannen werkt 74 procent fulltime. Vrouwen werken 25 procent fulltime en dat percentage is al jaren stabiel.

Fulltime werken zwaar en teveel

Neem jij stress, slapeloosheid en andere gezondheidsklachten op de koop toe ‘zolang je maar aan je uren komt’? Je bent niet de enige die moeite heeft met fulltime werken. En 40 uur per week werken als ‘zwaar’ of ‘teveel’ ervaart.

Hoe hou je fulltime werken vol? 5 tips om het te verlichten:

 1. Waarom zoveel werken? Bekijk of het mogelijk is om i.p.v. 40 uur 36 of 32 uur te werken. Of vaker thuis te werken als je dit fijn vindt. Dit moet natuurlijk wel kunnen, zowel op je werk als op financieel vlak.
 2. Blijf bewegen. Loop een rondje onder lunchtijd, fiets naar je werk en doe doordeweeks of in het weekend aan sport.
 3. Eet gezond en drink doordeweeks geen alcohol.
 4. Maak het jezelf makkelijk. Doe een keer per week boodschappen (en niet elke avond), kook meteen voor twee keer en regel een huishoudelijke hulp.
 5. Doe werk dat je leuk vindt, dat verlicht de boel natuurlijk ook (behoorlijk!).

Fulltime werken en gezin

In 2005 stopte bijna zes op de tien moeders met werken na de geboorte van hun eerste kind. Of gingen zij minder werken. In 2016 is dit gezakt naar 47 procent. Dus: 53 procent van de moeders bleef hetzelfde aantal of meer uren werken (SCP, Emancipatiemonitor 2016).

Maar hoe doe je dat dan (ook als papa): fulltime werken en een gezin combineren? Als je dit wilt, moet je een plan en goede afspraken maken. Welke dingen kun je uitbesteden? Denk aan het huishouden, boodschappen doen en koken. Hoeveel tijd hou je over en hoe wil je die besteden? Vooral aan je kinderen, waarschijnlijk. Want dingen als sporten, uit eten en culturele uitjes blijken er vaak bij in te schieten.

Ik wil niet meer fulltime werken

Wil je niet meer fulltime werken? Dan moet je de mogelijkheden onderzoeken om bijvoorbeeld parttime te gaan werken. Dit kan soms eenvoudig geregeld worden, omdat je werkgever hier voor open staat en het voor jou financieel mogelijk is. Maar niet elke baas of portemonnee wordt er vrolijk van.

Dit is waar je tegenaan kunt lopen als je niet meer fulltime werkt:

 • Je moet op zoek naar een nieuwe baan (omdat je huidige werkgever je alleen in fulltime dienst wil hebben of omdat jouw type werk om meer uren vraagt);
 • Je uitgavenpatroon moet anders;
 • Je moet kleiner gaan wonen;
 • Je kunt minder vaak (of niet meer) op vakantie.

Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak de keuze waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk in goed overleg met je partner, als je die hebt. Trek je verder niets aan van wat ‘de rest’ doet of vindt.

Waarom parttime werken

Wat zijn dan de voordelen van een parttime baan? De belangrijkste op een rijtje:

 • Het is goed voor de balans tussen werk en je privéleven;
 • Heb je kinderen? Dan kun je meer tijd met hen doorbrengen én het scheelt in kosten voor de kinderopvang;
 • Je hebt meer tijd om je batterij op te laden;
 • Last van stress? Parttime werken kan weleens de oplossing zijn.

Maar houd hier ook rekening mee als je parttime werkt:

 • Je bouwt minder pensioen op;
 • Sommige banen kun je als parttimer lastiger uitvoeren;
 • Je bouwt minder vakantiegeld op;
 • Word je ontslagen? Dan is je WW-uitkering lager.

 

Werk jij parttime of fulltime (als mama)? Zou je het liever anders zien of ben je tevreden? En waarom?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close