Waarom zijn hydrofiele luiers zo handig?

Hydrofiele luiers zijn doeken van katoen die vocht opnemen en snel drogen. De standaard hydrofiele luiers zijn wit, vierkant en 70×70 cm. Ze zijn ook te koop in andere formaten en kleuren. In combinatie met een overbroekje kun je een hydrofiele doek als luier gebruiken, maar ze worden tegenwoordig vooral gebruikt als spuugdoek, poetsdoek en afdroogdoek voor de baby.

Hydrofiele luier voor het pamper tijdperk

Voordat de wegwerpluiers rond 1960 hun intrede deden, werden hydrofiele doeken gebruikt als luier. Vandaar de naam. ‘Hydrofiel’ betekent ‘water aantrekkend’. De doek werd tot luier gevouwen en vastgezet met veiligheidsspelden. Nu zijn wasbare luiers gemakkelijker en effectiever, waardoor hydrofiele luiers nauwelijks meer als luier gebruikt worden.

Tot wanneer gebruik je hydrofiele luiers?

De hydrofiele luiers staan niet voor niets al op de uitzetlijst voor je baby: je kunt ze vanaf dag één (goed!) gebruiken. Maar ook als peuter en kleuter zijn ze onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan het afdrogen van je kindje na een douche of bad. Je kunt ze ook gebruiken als speelgoed, poetsdoek en als slabbetje. Is je kind de hydrofiele doeken ontgroeid? Tip: gebruik ze dan als schoonmaakdoek!

Ooit kunnen vermoeden dat die onbekende, vreemde doekjes op je uitzetlijstje zo’n rol in jullie leven zouden gaan spelen?! 😉

Baby inbakeren met hydrofiele luier

In het Engels worden hydrofiele luiers ook wel ‘swaddles’ genoemd omdat je je baby ermee kunt inbakeren. Inbakeren is het stevig inwikkelen van je baby. Het wordt toegepast om onrustige baby’s en huilbaby’s gerust te stellen en beter te laten slapen. De armpjes worden hierbij langs het lichaam gelegd en de schouders en armen worden stevig ingepakt. De beentjes blijven los omwikkeld, in zogenaamde ‘kikkerstand’. Onder de voetjes is de doek gesloten, zodat de baby niet op zijn buik kan rollen. Voor het inbakeren van je baby heb je niet genoeg aan gewone hydrofiele luier: je hebt hiervoor een XL hydrofiel of een Swaddle nodig. Inbakeren moet veilig gebeuren: vraag eerst advies en instructie op het consultatiebureau of bij de jeugdgezondheidszorg.

15 x manieren om hydrofiele luiers te gebruiken

Dat hydrofiele luiers multifunctionele doeken zijn, blijkt wel uit alle dingen waarvoor je ze kunt gebruiken. Onze top 15:

 • Poetsdoek

Voor het poetsen van het mondje en de handjes van je baby en om vlekken te verwijderen. Denk aan vlekken op je kleding, een druppel melk op de bank of het redden van je tapijt. 

 • (Af)droogdoek

Hydrofiele doeken zijn de ideale handdoekjes voor je baby. De doeken nemen snel vocht op, zijn lekker zacht en dun. Je droogt er dus gemakkelijk teentjes, oortjes en vingers mee af.

 • Verschoningsmatje

Een grote hydrofiele doek functioneert perfect als ‘schone ondergrond’. Denk aan het verschonen van je baby op de commode, op de bank of onderweg.

 • Dekentje

Als het te warm is voor een slaapdeken kun je een hydrofiel luier gebruiken als dekentje. Zo’n doek is een stuk dunner en luchtiger.

 • Spuugdoek

Leg na een voeding een hydrofiele doek over je schouder. Houd je baby vervolgens rechtop tegen je schouder zodat hij een boertje kan laten. Zo bescherm je je kleding als je baby spuugt.

 • Speelkleed

Gebruik een grote hydrofiele doek als speelkleed. Ze zijn licht en compact om mee te nemen in je tas. Uitgevouwen zijn ze groot genoeg om op te liggen of op te spelen in het gras of op het strand. Ook in de box is het slim om een hydrofiel neer te leggen om je boxkleed te beschermen.

 • Speelgoed

Wat hydrofiel-luier-speelinspiratie van andere papa’s en mama’s: speel er kiekeboe mee, bouw een tipi tent of gebruik de luier als superheldencape.

 • Borstvoeding en kolven

Handig voor het opvangen van lekkende melk bij de borstvoeding: leg een hydrofiele luier onder je borst tijdens het voeden of kolven. Zo vang je druppels op.

 • In de Maxi-Cosi

Leg een hydrofiele doek in het autostoeltje zodat je baby zonder problemen kan knoeien of spugen. Een hydrofiele doek is makkelijker te wassen dan de stof van de Maxi-Cosi.

 • Inbakerdoek

Bij onrustige baby’s wordt inbakeren gebruikt om de baby rustiger te laten slapen. Doe dit veilig: vraag eerst advies en instructie op het consultatiebureau of bij de jeugdgezondheidszorg.

 • Matrasbeschermer

Om te voorkomen dat je elke keer het matrashoesje van je kinderwagen, co-sleeper of wieg moet wassen, vouw je een hydrofiele doek als driehoek en bind je deze om het matrasje heen. Leg je baby hier met zijn hoofdje op, zodat de doek de spuug opvangt.

 • Slabbetje

Stop een hydrofiele luier in het shirtje en je hebt een slabbetje. Niet altijd overbodig!

 • Borstvoeding in het openbaar

Geef je borstvoeding en vind je het niet fijn als kraamvisite of voorbijgangers mee kunnen kijken? Prop dan de punt van een hydrofiele doek onder je BH-bandje en sla de doek om jouw baby heen. Houd natuurlijk wel in de gaten dat je baby het niet te warm krijgt.

 • Schoonmaakdoek

Is je kleuter de hydrofiele doek ontgroeid? Geef ze een tweede leven: door het absorberende vermogen zijn het ideale schoonmaakdoeken!

 • En natuurlijk als (nood)luier!

Shit, niet genoeg luiers meegenomen! Dan zijn hydrofiele doeken de uitkomst. Check YouTube om de juiste techniek onder de knie te krijgen en vouwen maar. Een noodoplossing, but it works.

Help je deze lijst nog verder aan te vullen? Waarvoor gebruik jij hydrofiele luiers?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close