Waarom word je misselijk als je zwanger bent? 

De precieze reden waarom je misselijk bent tijdens je zwangerschap is niet bekend. Vermoed wordt dat hormonen een grote invloed hebben op misselijkheid in (meestal) het eerste trimester van je zwangerschap. Zoals het hormoon hCG, oestrogeen en de schildklierhormonen. De verminderde werking van je maag en darmen en psychologische factoren spelen waarschijnlijk ook mee, zoals stress tijdens je zwangerschap.

Vanaf hoeveel weken zwanger word je misselijk?

First of all: niet elke zwangere vrouw wordt misselijk. Al is zo’n 80% van de vrouwen wel regelmatig misselijk tijdens de zwangerschap. Je kunt je al misselijk voelen als je 2 weken overtijd bent. Vaak krijg je last van ochtendmisselijkheid: een weeïg gevoel in je maag dat minder wordt als je hebt ontbeten. De oorzaak van de misselijkheid is een combinatie van je lege maag, hormonale veranderingen en een lage bloedsuikerspiegel (dat komt door de energiebehoefte van de placenta).

Hoogtepunt zwangerschapsmisselijkheid

De meeste vrouwen voelen zicht tijdens de eerste 12 tot 16 weken regelmatig misselijk. De piek van zwangerschapsmisselijkheid ligt tussen de 6 en 10 weken. Dat komt omdat de hoeveelheid hCG (het ‘zwangerschapshormoon’) gedurende de eerste 12 weken sterk stijgt. Als je 16 weken zwanger bent, neemt de misselijkheid meestal weer af.

nCG: het ‘zwangerschapshormoon’

Voordat je zwanger (en misselijk) werd, had je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Net als dat foliumzuur en hydrofiele doeken ineens om je oren vliegen. Het zwangerschapshormoon. Oftewel: hCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon speelt je hele zwangerschap een rol. Vanaf het moment dat de zwangerschapstest dat doorslaggevende streepje laat zien (een positieve test betekent namelijk: er is voldoende hCG gemeten) tot de ontwikkeling van de embryo. nCG wordt geproduceerd direct na de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand. Het hormoon voorkomt dat het gele lichaam (het omhulsel van de eicel) niet afsterft na de bevruchting en het embryo dus kan groeien.

Wat helpt er tegen misselijkheid bij zwangerschap?

Feeling (morning) sick? 8 tips die misselijkheid tijdens je zwangerschap verminderen of voorkomen:

  1. Drink gemberthee of kamillethee;
  2. Concentreer je op een rustige buikademhaling of begin de ochtend met meditatie;
  3. Leg crackers, ontbijtkoek of rijstwafels op je nachtkastje zodat je iets binnen krijgt vóór je opstaat;
  4. Eet regelmatig iets kleins: zo voorkom je een lege maag;
  5. Ga voor biologische, dierlijke producten met natuurlijke vetten en vitamine A. Denk aan vis en eieren. Eet daarnaast voldoende groente en fruit;
  6. Fietsen of wandelen in de frisse buitenlucht doet ook wonderen;
  7. Blijf altijd goed drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag;
  8. En, last but not least: leg je erbij neer. Onthoud dat je misselijk bent voor een hoger, mooier doel.

Hele dag misselijk, zonder overgeven

Herken jij je niet in de verhalen over ochtendmisselijkheid omdat je heel de dag misselijk bent? Zelfs ‘s nachts? Let dan goed op je gezondheid. Probeer genoeg te drinken en kleine porties te eten. Als je urine donker kleurt, is dit een teken dat je te weinig drinkt. Heb je last van duizeligheid of val je veel af? Of heb je extreem last van misselijkheid of duurt het erg lang? Meld dit dan aan je verloskundige of huisarts.

Mag ik medicatie gebruiken bij zwangerschapsmisselijkheid?

Als je zwanger bent, moet je terughoudend zijn in het gebruik van medicijnen en geneesmiddelen. Probeer daarom bovenstaande tips om de misselijkheid te voorkomen of verminderen. Ben je erg misselijk tijdens het eerste trimester en moet je overgeven? Dan kan vitamine B6 helpen. Hiervoor geldt dat de effecten meestal merkbaar worden na 2 weken gebruiken. Homeopathische middelen (die geschikt zijn bij zwangerschap) kunnen ook verlichting bieden.

Is het een slecht teken dat ik niet misselijk ben tijdens mijn zwangerschap?

Uit onderzoek blijkt dat misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap een goed teken is. Maar dat betekent niet meteen dat het een slecht teken is als je niet misselijk bent. Dat je een miskraam krijgt of dat je zwangerschap niet goed verloopt. Ongeveer een kwart van de vrouwen heeft namelijk helemaal geen last van zwangerschapsmisselijkheid. Schiet dus niet meteen in de stress als je niet (meer) misselijk bent. Heb je daarbij last van bloedverlies, krampen, buik- en/of rugpijn? Of ben je er gewoon niet gerust op? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Misselijk & het geslacht van je baby

Als je zwanger bent, regent het voorspellingen. Alles zou verraden of je een jongen of meisje krijgt. Van je puntbuik tot een stralende huid, van (vr)eetbuien tot hoog dragen. En natuurlijk krijg je een meisje als je last hebt van ochtendmisselijkheid. En dat klopt. Deels dan. Want: alleen als je last hebt van extreme misselijkheid. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die met misselijkheid naar het ziekenhuis moeten, vaker een meisje krijgen. Dit komt omdat vrouwelijke hormonen de misselijkheid versterken. Maar de verschillen zijn klein: extreem misselijke vrouwen hebben 55 procent kans op een meisje in plaats van 49 procent. Genoeg vrouwen die met hun misselijkheidsklachten een jongen op de wereld zetten, dus.

Vooral ‘s avonds misselijk

Zegt ochtendmisselijkheid jou niet zoveel? Behoorlijk wat vrouwen ervaren vooral (of ook) avondmisselijkheid en nachtmisselijkheid. Last van? Vermijd dan scherp gekruide en vette maaltijden en eet nog iets voordat je gaat slapen. Staat avondeten je tegen? Probeer dan ‘s middags al een warme maaltijd te eten. Of vraag je partner om te koken, zodat je niet boven de pannen hoeft te hangen en misselijk wordt van de geursensaties. Ook helpt het om ‘s avonds meerdere kleine porties te eten en niet één bord vol.

Heb (of had) jij last van misselijkheid tijdens je zwangerschap? En: heb je goede tips?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close