Waarom stoppen baby’s alles in hun mond?

Als je baby zo’n drie maanden oud is, lukt het hem steeds beter om voorwerpen te pakken. Vervolgens stopt hij alles in zijn mond: baby’s hebben namelijk een sterk ontwikkelde tastzin in de mond. Door de goede controle over de tong en het tandvlees gebruiken baby’s hun mond om voorwerpen te leren kennen en te onderzoeken.

Tot wanneer stopt een baby alles in zijn mond?

In de loop van het eerste jaar en in het tweede jaar neemt het af. Je baby stopt niet alles meer in zijn mond: hij kent de meeste voorwerpen in zijn omgeving inmiddels. Ook zijn de andere zintuigen op deze leeftijd beter ontwikkeld om de wereld om zich heen te ontdekken.

Hé, maar mijn baby stopt niets in zijn mond!

Er zijn baby’s die niets in hun mond stoppen, terwijl de meeste van hun leeftijdsgenootjes dat wel doen. Of misschien deed een oudere broer of zus het juist volop. Maak je geen zorgen: ieder kind is anders en het hoeft niets te zeggen of de ontwikkeling van jouw baby. Toch niet gerust? Vraag dan om informatie bij je consultatiebureau.

En waarom steeds die hand in de mond?

Rond de derde maand gaat je baby zijn handjes ontdekken. De meeste baby’s hebben nu genoeg controle om hun handen naar de mond te brengen. Grote kans dat je baby dit ook vaak doet: de sterkst ontwikkelde tastzin bevindt zich in de mond én hij heeft er de meeste controle over. Dit begint vaak met het zuigen op een of twee vingers, of op de knokkels. Pas later hebben baby’s ook genoeg controle om op hun duim te zuigen.

Kind van 2 jaar (of 5 of 6 jaar) stopt nog steeds alles in zijn mond

Er zijn genoeg kinderen die langer dan de gemiddelde anderhalf tot twee jaar voorwerpen hun mond stoppen. Is je kind twee jaar en stopt hij nog steeds alles in zijn mond? Don’t worry. Bij de een stopt deze fase eerder dan bij de ander.

Stopt jouw 5- of 6-jarig kind nog steeds alles in zijn mond? Dan is het goed om te onderzoeken wat de oorzaak is van dit gedrag. Schakel een specialist in: het kan zijn dat er een reden aan ten grondslag ligt en dat het nodig is om hier samen aan te werken.

En mama’s, welke ervaring hebben jullie met de alles-in-mond-stop fase van jouw baby, dreumes of peuter? 

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close