Waarom is borstvoeding beter dan flesvoeding?

Op de verpakking van Nutrilon staat: ‘Borstvoeding is de beste voeding’. Dat is een verplichte melding voor fabrikanten van flesvoeding om te wijzen op de voordelen van borstvoeding. Kinderen die langere tijd borstvoeding krijgen hebben namelijk minder kans op infecties, overgewicht en een hoge bloeddruk dan kinderen die geen of een kortere periode borstvoeding krijgen.

Verschil moedermelk en flesvoeding

Moedermelk is een levende stof die ongeveer 200 verschillende componenten bevat. Flesvoeding is een dode stof met 30 à 40 bestanddelen. Wat al die 200 componenten in moedermelk voor precies functie hebben, is nog niet bekend. Er wordt onderzoek gedaan om alle eigenschappen van moedermelk goed in kaart te brengen.

Samenstelling moedermelk

De samenstelling van moedermelk verandert over een periode van een aantal weken of maanden dat je borstvoeding geeft. Ook hangt het af van de voeding van de moeder en het moment van de dag. Moedermelk bestaat onder andere uit:

 • Eiwitten
 • Beschermende stoffen
 • Voedingsstoffen
 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitamines
 • Vocht
 • Overige stoffen, zoals geur- en smaakstoffen die vanuit de voeding van de moeder in de melk terechtkomen.

Is flesvoeding slecht voor een baby?

Bijna iedereen kan borstvoeding geven, een uitzondering daargelaten. Zoals vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan, een borsttrauma of HIV hebben. Deze groep is op donormelk of flesvoeding aangewezen. Want voor hen geldt natuurlijk dat flesvoeding niet slecht is: beter flesvoeding dan te weinig of helemaal geen voeding. Al toont wetenschappelijk onderzoek wel aan dat borstvoeding beter is voor een baby dan flesvoeding.

Voordelen flesvoeding

Hoor je bij die uitzondering die geen borstvoeding kan geven? Dan kan flesvoeding voor jou en je baby een (tijdelijke) oplossing bieden:

 • Als je kindje door te weinig borstvoeding te veel gewicht verliest, kan kunstvoeding of donormelk een (tijdelijke) oplossing bieden;
 • Komt de borstvoeding al langere tijd niet (goed) op gang? Dat komt bij onze generatie, in deze maatschappij, best wel voor. Dat komt omdat wij teveel in ons hoofd leven en gestrest zijn: we zijn het contact met ons lichaam en onze intuïtie verloren. Overleg met je lactatiekundige over het (tijdelijk) overgaan op donormelk of flesvoeding;
 • Heb je een borstoperatie gehad, een borsttrauma of HIV? Dan is het fijn dat er kunstvoeding en donormelk bestaat: dit is meestal de enige mogelijkheid voor jou.

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding heeft zowel voor moeder als kind voordelen.

Voor het kind:

 • Er zitten antistoffen, eiwitten en immuuncellen in moedermelk die een positief effect hebben op het immuunsysteem van je baby;
 • Voeden gaat niet alleen over voeden, óók om de grote behoefte aan lichaamscontact. Bij borstvoeding wordt deze behoefte aan huid-op-huid contact vanzelf bevredigd;
 • De bacteriën en vezels in moedermelk verlagen de kans op darminfecties;
 • Bij het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij bij de moeder, dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind;
 • Het lichaam van je baby reageert het best op borstvoeding, omdat moedermelk beter te verteren is dan koemelk of geitenmelk;
 • Middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk komen minder voor bij kinderen die borstvoeding hebben gehad;
 • Onderzoeken tonen aan dat kinderen die borstvoeding kregen een hoger IQ hebben dan kinderen die kunstvoeding kregen. Maar dit kan ook te maken hebben met erfelijkheid: hoogopgeleide vrouwen geven namelijk vaker borstvoeding dan lager opgeleide moeders;
 • Het is daarnaast mogelijk dat borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn, atopie, diabetes type 1 en leukemie, maar hier is meer onderzoek naar nodig.

Voor de moeder:

 • Het hormoon oxytocine (daar is ‘ie weer) zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder, waardoor deze sneller krimpt. Geef je geen borstvoeding? Dan zal je baarmoeder altijd iets vergroot blijven;
 • Datzelfde hormoon zorgt ook voor het afsluiten van de bloedvaten, waardoor overmatig vloeien wordt tegengegaan;
 • Borstvoeding geven zorgt voor een lagere kans op eierstokkanker en borstkanker;
 • En de kans op diabetes neemt af.

Tip! In borstvoeding zit niet voldoende vitamine K. Geef daarom elke dag 150 microgram (ug) vitamine K tot je baby 3 maanden oud is.

Hoe lang moedermelk geven?

De WHO (World Health Organization) raadt aan om zes maanden uitsluitend borstvoeding aan een pasgeboren baby te geven. Daarna is het advies om een combinatie van borstvoeding met geschikte andere voeding te geven, in ieder geval tot je kind 2 jaar oud is.

Moedermelk aanvullen met kunstvoeding

Produceer je te weinig voeding voor je baby? Of ga je weer aan de slag en lukt het niet om voldoende moedermelk af te kolven op je werk? Dan is het mogelijk om je moedermelk aan te vullen met donormelk of kunstvoeding. Neem contact op met een lactatiekundige voor advies hierover.

Sneller doorslapen met flesvoeding

Flesvoeding is moeilijker te verteren dan borstvoeding en daardoor worden flessenbaby’s ’s nachts minder snel wakker. Dat is voor papa en mama heel fijn: maar de vraag is of het ook zo prettig is voor je baby. Flesvoeding ligt (letterlijk) zwaar op de maag en kan daardoor ook juist zorgen voor slapeloze nachten. Daarnaast is het een natuurlijk proces dat je baby nog geen nachten doorslaapt: het waak- en slaapritme is volop in ontwikkeling. Door het geven van borstvoeding komt dit ritme op een natuurlijke manier op gang.

Bewust flesvoeding geven

In Nederland krijgt 90% van de pasgeboren kinderen in de eerste levensweek borstvoeding. Na 3 maanden is dit percentage teruggelopen tot 47%. Voel je je een slechte moeder omdat je (uiteindelijk) hebt gekozen voor flesvoeding? Stop met je schuldig voelen: of je een goede of een slechte moeder bent, hangt niet af van borst- of flesvoeding. 

Geef jij borstvoeding of flesvoeding? En waarom?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close