Waarom huilen baby’s?

Baby’s huilen omdat dat de enige manier is waarop je baby je kan vertellen dat er iets dwars zit. Huilen kan verschillende oorzaken hebben. Zo huilt je baby als hij honger heeft, als hij zich alleen voelt of bijvoorbeeld erg moe is. Door hem te troosten voelt hij zich gehoord en gaat hij op je vertrouwen.

Baby’s huilen omdat dat de enige manier is waarop je baby je kan vertellen dat er iets dwars zit. Huilen kan verschillende oorzaken hebben. Zo huilt je baby als hij honger heeft, als hij zich alleen voelt of bijvoorbeeld erg moe is. Door hem te troosten voelt hij zich gehoord en gaat hij op je vertrouwen.

Babytaal: huilen herkennen

Je kunt aan de huiltjes van je pasgeboren baby herkennen welke behoefte hij heeft. De Australische moeder Priscilla Dunstan heeft de verschillende huiltjes en behoeftes in kaart gebracht en dit tot Dunstan Babytaal gedoopt.

Hieronder een overzicht van de vijf geluiden die baby’s volgens Dunstan gebruiken. Luister goed naar je baby tijdens de eerste weken: als je de verschillende geluiden negeert, zal hij voortaan hetzelfde huiltje gaan gebruiken voor alle behoeftes.

Welke verschillende huiltjes gebruiken baby’s?

Neh = ik heb honger
Als je baby een lange ‘neh’ of ‘nah’ produceert, weet je dat hij honger heeft.

Eh = er zit een boertje dwars
‘Eh, eeeeh’. Als je een baby laat boeren, voorkom je dat hij last krijgt van gasvorming in zijn darmen. Hoe laat je je baby boeren? Houd hem rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over je schouder. Klop of wrijf zachtjes van beneden naar boven over zijn rug. Ondersteun je baby onder zijn billetjes.

Own = ik ben moe
Als je baby het ‘own’ of ‘auw’ geluid maakt, is hij moe. Je herkent het aan de vorm van zijn mond: die gaat wijd open tijdens het produceren van dit geluid. Bijna alsof hij gaapt.

Eair = darmkrampjes
Dit huiltje is meestal lastiger te herkennen. Het geluid is indringend en meer ‘persend’ dan de andere huiltjes. Let hierbij op de lichaamstaal van je baby. Zoals moeilijk kijken, gebalde vuisten en het (over)strekken van zijn beentjes.

Heh = ongemak
Je baby geeft aan dat iets niet comfortabel is. Hij heeft een volle luier, heeft het te warm of te koud of wil anders liggen. Je kunt de ‘heh’ huil herkennen aan de ‘h’ die met veel adem wordt uitgesproken, als een zucht.

Baby laten huilen?

Over het laten huilen van je baby verschillende de meningen nogal. Als papa of mama weet je hoe huilen op je stressniveau werkt. En dat is niet voor niets. Veel dingen die je tegenkomt bij je baby zijn nogal ‘oer’. Het huilen van je baby is van nature inderdaad stressverhogend, zowel voor hem als voor jou. Dat is om ervoor te zorgen dat je actie onderneemt. Je baby alleen in bed laten huilen is dus onnatuurlijk. Daarom druist het ook zo in tegen je ouderlijke intuïtie. En dan heb ik het niet over vijf minuutjes jengelen voordat je kindje in slaap valt. Huilen vraagt om troost, geef je baby die troost.

Baby blijft huilen na voeding

Als je baby huilt na een voeding, is de kans groot dat er een boertje dwars zit. Of hij heeft last van zijn buik, want zijn maag- en darmstelsel is nog volop in ontwikkeling. Beide oorzaken zorgen voor onrust bij je baby. Je herkent dit aan het strekken van het lichaam en trappelende voetjes.

Wat kun je doen tegen darmkrampjes?

 • geef je baby tijdens de voeding af en toe even rust;
 • laat hem tussendoor en na het voeden boeren.

Bij de meeste baby’s zijn de krampjes na 3 maanden over.

Mijn baby huilt veel en slaapt weinig

Er zijn periodes waarin je baby meer huilt. Vaak rond de tijd dat je baby een volgende stap in zijn ontwikkeling maakt. Deze zogenaamde ‘sprongetjes’ zijn spannend en vermoeiend voor hem. Het huilen kan dan flink toenemen. Als je baby ook buiten zijn sprongetjes veel (maar niet overmatig) huilt, kan het goed zijn dat hij behoefte heeft aan minder prikkels en meer voorspelbaarheid.

5 tips als je baby veel huilt en weinig slaapt:

 1. Minder prikkels. Bij veel huilen kan het zijn dat je baby overprikkeld is. En dat is hij al snel. Beperk het gebruik van televisie en luide muziek. En sleep je baby niet van hot naar her. Kijk en luister naar hem: is hij hangerig of huilerig? Zeg de visite dan af.
 2. Voorspelbaarheid. Regelmaat is fijn voor een kindje. Geen strak schema, maar probeer dingen steeds in dezelfde volgorde te doen. Bijvoorbeeld: slapen – wakker worden – schone luier (indien nodig) – voeden – knuffelen – spelen – slapen. En herhaal dit door de dag heen.
 3. Geen druk spel vlak voor het slapen. Geef je baby niet teveel prikkels vlak voor het slapen, zodat hij aan zijn moeheid kan toegeven.
 4. Leg je baby wakker in bed. Vertoont je baby de eerste tekenen van vermoeidheid? Zoals in de oogjes wrijven, wegkijken, gapen? Leg hem dan moe maar wakker in bed. Zo zal je baby zijn bedje als vertrouwde inslaapplek herkennen. En zich daar dus makkelijk aan de slaap overgeven.
 5. Rust in bed. Hang geen mobiel boven het wiegje van je baby en geef geen speeltjes in bed. Je hoeft niet te fluisteren en geruisloos door je huis te bewegen, maar beperk harde geluiden en zorg voor een comfortabele plek om te slapen. Als je baby erg onrustig is, kun je hem (na advies en instructie van het consultatiebureau) ook inbakeren.

Waarom huilen baby’s vaak ‘s avonds?

Veel baby’s huilen of zijn onrustig aan het eind van de dag. Meestal voordat je baby gaat slapen. Ze hebben dan gedurende de dag veel prikkels gehad en nieuwe ontdekkingen gedaan. Huilen is voor hen dé manier om zich te ontladen. Ook kan het goed zijn dat je baby aan zijn slaapritme aan het wennen is en moeite heeft met verschil tussen dag en nacht. Je baby heeft jou dan hard nodig om gerustgesteld te worden en zich veilig te voelen.

Ontroostbaar huilen

Huilt je baby onophoudelijk? Het kan een hele zoektocht zijn om erachter te komen waarom je baby veel huilt. Of krijst. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Vooral omdat je baby het niet aan je kan vertellen waar hij last van heeft. Wat kun je doen om je baby te laten stoppen met huilen? Behalve door hem natuurlijk meteen te troosten, hier een aantal tips:

 • Knuffel veel en vaak (huid-op-huid) met je baby;
 • Praat rustig en geruststellend tegen hem (je baby voelt als je gespannen bent);
 • Draag je baby regelmatig in de draagzak;
 • Stel hem of haar aan minder prikkels bloot;
 • Ga met je baby in bad en geef hem daarna een babymassage;
 • Slaap samen (gebruik bijvoorbeeld een co-sleeper);
 • (Meer) thuisblijven.

Helpt dit ook niet? Dan kan er meer aan de hand zijn. Misschien heeft je baby pijn omdat er bij de geboorte iets knel heeft gezeten. Een osteopaat kan daar in veel gevallen bij helpen.

 

Wanneer huilt jouw baby? En wat helpt er dan om hem te troosten? 

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close