Waarom zijn de bananen krom?

Bananen groeien aan een bananenplant. Aan de bladeren van deze plant groeien bloemknoppen. Als de bloemen bananen worden wordt de tros zo zwaar, dat de bananen naar beneden gaan hangen. Maar bananen groeien tegen de zwaartekracht in, waardoor ze krom groeien. Dit proces heet negatieve geotropie. Dat bananen krom zijn, heeft dus alles te maken met de zwaartekracht.

Fabel: bananen groeien naar het licht

Het is dus een misverstand dat bananen naar het licht groeien. Bananen hebben zwaartekracht nodig voor het bepalen van de groeirichting, niet de zon.

Astronaut André Kuipers heeft dit onderzocht tijdens zijn eerste ruimtereis. Hij kweekte slablaadjes in de ruimte. Wat bleek? Omdat de zwaartekracht daar heel anders werkt dan op aarde, groeiden de stengels van de plantjes alle kanten op.

Bananenplant

Bananen groeien aan een bananenplant (Musa Cavendishii). Deze plant wordt ook wel ‘bananenboom’ genoemd, vanwege zijn palmachtige uiterlijk. Vanuit het midden van de plant wordt steeds een nieuw bladerdek omhoog geduwd, waardoor de plant wordt opgebouwd uit dicht opeengepakte bladeren. Aan deze schijnstam groeien bloemknoppen. Aan een knop zitten wel honderd bloemen die allemaal uitgroeien tot een banaan.

Waar groeien bananen?

De geschiedenis van de banaan gaat duizenden jaren terug. Oorspronkelijk groeiden wilde bananen in Zuidoost-Azië, daarna in Afrika en vervolgens brachten de Portugezen de bananen in de zestiende eeuw van West-Afrika naar Midden-Amerika. Hier groeiden de bananenplanten landen rond de evenaar, waar de temperatuur niet onder de 10°C komt. Denk aan Ecuador, Costa Rica, Panamá, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen.

Pas in het begin van de negentiende eeuw werden de eerste bananen per schip naar New York gebracht. Omdat het transporteren van bananen eisen stelt op het gebied van temperatuur en lucht, duurde het nog tot het einde van de negentiende eeuw voordat de export naar Europa op gang kwam.

Wanneer is een banaan rijp?

Een bananentros groeit gemiddeld zeven maanden aan de bananenplant voordat hij geoogst wordt. Dat betekent niet dat hij dan rijp is: rijp zijn bananen niet lang houdbaar, dus worden ze onrijp geplukt en gekoeld geëxporteerd. Vervolgens worden bananen in rijperijen blootgesteld aan ethyleen. Dit is een stof die de banaan van nature afscheid bij het rijpen. Door de bananen hieraan bloot te stellen, wordt het rijpingsproces versneld. Na ongeveer een week zijn ze klaar om naar de winkels te gaan.

Soorten bananen

Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen. Bananen van het ras Giant Cavendish worden in Nederland het meest gegeten. Dit zijn de vijf meest populaire soorten bananen:

  • Giant Cavendish; de ‘gewone’ banaan die je in alle supermarkten terugvindt
  • Bakbanaan; ook wel Baka Bana of kookbanaan genoemd
  • Babybanaan; zoete banaan van ongeveer 7 centimeter lang
  • Appelbanaan; friszoete banaan van ongeveer 10 centimeter lang
  • Rode banaan; heel zoete banaan, nog redelijk onbekend in Nederland

Bestaan er ook rechte bananen?

Als de steel van de bananentros ondersteund zou worden, gaat deze niet naar beneden hangen en groeien bananen dus ook niet krom. Er bestaan bananensoorten die van zichzelf recht blijven. Dit zijn lichte bananen, die niet naar beneden gaan hangen zodra ze groeien.

Hoe pel ik een banaan?

Goudgele tip: pel je banaan als een aap. Doe dat in 3 simpele stappen: 

  1. Laat het steeltje voor wat het is: je moet aan de onderkant zijn.
  2. Knijp de onderkant van de banaan bij elkaar waardoor de schil splijt.
  3. De banaan is nu heel eenvoudig te pellen.

Dieren kiezen meestal de instinctief makkelijkste oplossing, vraag mij niet waarom de meeste mensen steeds zo onhandig hun banaan pellen.

Biologische fairtrade banaan beter dan een ‘gewone’ banaan?

Fairtrade-plantagearbeiders van bananen met een fairtrade-certificering krijgen niet meer loon dan andere plantagearbeiders. Wel zijn de omstandigheden voor deze arbeiders vaak beter: zoals een lunch, toegang tot huisvesting en schoon water. Ze hoeven ook niet te werken met giftige pesticiden omdat er bij biologische bananen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals suiker en citroen. Dat is beter voor het milieu. Het verschilt per land in hoeverre de plantagearbeiders betere arbeidsomstandigheden hebben: er is nog genoeg werk aan de winkel.

‘Gewone’ bananen worden bespoten met chemicaliën zodra ze geplukt zijn. Dit heeft impact op natuur, milieu en op de gezondheid van de plantagearbeiders. Op deze plantages wordt namelijk geen rekening gehouden met veilig pesticidengebruik. Ook de overige arbeidsomstandigheden voor deze arbeiders zijn slechter dan voor fairtrade-plantagearbeiders: minimumloon en geen in-kind benefits.

De bestrijdingsmiddelen van ‘gewone’ bananen dringen niet door de schil heen: hiervoor is een bananenschil dik genoeg. Wel kunnen de pesticiden bij het pellen van de banaan aan je handen komen, was deze dus na het pellen van een niet-bio banaan.

Heb je een brandende bananenvraag? Of een andere waarom-vraag over health

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close