Waarom spinnen katten? 

Wetenschappers weten niet precies waarom katten spinnen. Het vermoeden is dat een kat het gebruikt als (communicatie)middel in een kwetsbare situatie. Zo spinnen moederpoes en kittens tijdens de worp en het zogen. Spinnen zou een kalmerende werking op een poes hebben. Bovendien geeft een kat met spinnen (vredelievende) signalen af aan andere katten en aan mensen.

Hoe spinnen katten?

Het spinnen van je kat begint in zijn hersenen. Er worden signalen naar de spieren van het strottenhoofd gestuurd waardoor deze gaan trillen. Dit gaat met een snelheid van 25 tot 150 trillingen per seconde. Door die trillingen opent en sluit de stemspleet van je kat. Hierdoor hoor je bij elke in- en uitademing het herkenbare spingeluid. Dit gebeurt op een lage frequentie (een bastoon): tussen de 27 en 44 Hertz.

Herkomst van ‘spinnen’

Het woord voor het knorren van katten is afkomstig van het geluid van een spinnewiel. Bij het spinnen aan zo’n wiel trap je met je voet op het pedaal om van wol een draad te maken. Dit regelmatige gesnor van het spinnewiel heeft iets weg van het ‘prrr’ geluid dat katten maken.

Katten spinnen niet voor de gezelligheid

Het spinnen van katten is dus complexer dan wij mensen vaak denken. Het is niet zomaar, omdat ze nou eenmaal zo lekker op onze schoot zitten. De wetenschap heeft nog niet kunnen aantonen wat de precieze reden is dat katten spinnen. Maar het lijkt erop dat katten vooral spinnen als hun kwetsbaarheid vergroot is.

Wel zijn er verschillende theorieën:  

  • Katten spinnen voor andere katten

Katten spinnen om te laten weten dat ze geen bedreiging zijn voor hun soortgenoten. Om conflicten te vermijden, dus. Door te spinnen laten ze andere katten weten dat ze hen met rust kunnen laten omdat er geen kwade bedoelingen zijn.

  • Spinnen om te ontspannen

Katten spinnen ook als ze pijn hebben. De verwachting is dat ze dit doen omdat het geruststellend is. Zoals wij kalm worden van rustig en diep ademen of mediteren. Spinnen zou een kalmerende stof vrijmaken in de hersenen van de poes, maar dit is niet bewezen.

  • Roofdieren blijven op afstand

Poezen die een nestje kittens hebben maken het spingeluid om elkaar signalen te geven. Katten onderling horen het geluid goed genoeg: voor roofdieren is het geluid te zacht. Zo houden ze hun vijanden weg van de pasgeboren kittens.

  • Spinnen voor en door kittens

Praktisch spinnen: kittens worden blind geboren. Doordat moederpoes spint, helpt ze haar kittens bij het vinden van de tepels. Andersom helpt het spinnen van kittens bij het stimuleren van de melkproductie: net als het huilen van je baby ervoor kan zorgen dat het de melktoevoer stimuleert.

  • Het vragende (baby)spingeluid

Sinds de poes als huisdier wordt gehouden, is er een nieuw kattengeluid bijgekomen. Een hoog, luid, miauwend spinnen: vragend spinnen. Dit is te vergelijken met het huilen van een baby. Met hetzelfde doel: om aandacht te krijgen. En het heeft ook hetzelfde effect: de verzorger reageert hier instinctief op en onderneemt actie. Zodat er bijvoorbeeld meer geaaid of geknuffeld wordt.

Kat spint harder dan normaal

Valt het je op dat je kat harder spint dan normaal? Dan geeft je kat je een signaal. Dwingender klinkt zijn geknor bijvoorbeeld als veel honger heeft. Meer aandacht wil. Of pijn heeft. Poezen die net hebben gejongd, produceren meestal ook een indringender spingeluid. Kun je niet direct een aanleiding vinden? Let dan op andere veranderingen in zijn gedrag. Bijvoorbeeld minder eetlust, gewichtsverlies, meer slapen en dat je kat zich meer terugtrekt.


De Britse kat Merlin produceert bijna 68 decibel met spinnen. Heb jij een harde of zachte spinner?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close