Waarom is de zee zout?

Het zout in zee komt van rivieren die in de zee uitmonden. Deze rivieren schuren langs rotsen, rivierbeddingen en de bodem. Hierbij komen beetjes zout los die zo meegevoerd worden naar zee. Omdat het jaarlijks om vier miljard ton zout gaat én omdat dit proces al honderden miljoenen jaren plaatsvindt, maakt dat de zee zout is.

Waarom blijf je op zout water drijven?

Of iets drijft of zinkt heeft te maken met dichtheid. Zout water heeft een dichtheid van gemiddeld 1,03 kilogram per liter. Ons lichaam heeft een dichtheid van gemiddeld 1,01 kilogram per liter. De dichtheid van een mensenlichaam is dus nét iets lager is dan de dichtheid van zeewater, en daarom blijf je op zout water drijven.

Hoeveel zout zit er in zeewater?

De hoeveelheid zout in zeewater is gemiddeld 34,5 gram per liter water. Dat zijn twee koffiekoppen zout in een emmer van 10 liter zeewater. Maar het water in de Noordzee is niet altijd en overal even zout. Dit is afhankelijk van de menging tussen het water dat van rivieren de zee instroomt en het Atlantische water dat de Noordzee binnenstroomt. Het Atlantische water heeft een hoger zoutgehalte dan het water dat door de rivieren in de zee stroomt. De windrichting bepaalt of er meer Atlantisch water of meer rivierwater de zee instroomt. Hoe meer Atlantisch water, hoe zouter het water op die plek is.

Drijven in de Dode Zee

De combinatie van de zomerse temperaturen en de laagte van de ligging van het meer zorgt ervoor dat het zeewater van de Dode Zee makkelijk verdampt. Hierdoor blijft er vooral veel zout over: het zoutgehalte van de Dode Zee ligt op ruim 33 procent. Per liter water bevat het meer maar liefst 332 gram zout. Daarom kan je heel goed drijven in de Dode Zee.

De meest zoute zee en de minst zoute zee

Veel mensen denken dat de Dode Zee ook het meest zoute meer is. Het klopt dat het water van dit meer met een gemiddeld zoutgehalte van ruim 33 procent behoorlijk zout is. Maar het Assalmeer in Djibouti is nog zouter: dit meer bestaat voor 34,8 procent uit zout. Het Don Juan meer op Antarctica heeft zelfs een zoutgehalte van meer dan 40 procent.

En de minst zoute zee? Als je weleens een goede slok hebt binnengekregen, verbaast het je misschien. Maar de Noordzee voor de Nederlandse kust is een van de minst zoute zeeën. Per liter water bevat het Noordzeewater gemiddeld 34,5 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo’n 38 gram zout per liter water en de Dode Zee 332 gram per liter.

Waarom is de Noordzee bruin?

De kleur van zeewater heeft behalve met waterdiepte te maken met de helderheid of troebelheid van het water. Het zeewater in de Noordzee is erg troebel, waardoor het er bruin of grijs uitziet. In troebel water zijn veel slibdeeltjes aanwezig. Denk aan zand, klei, algen, bacteriën en dode organismen en schelpen. Deze slibdeeltjes komen van rivieren zoals de Maas en de Rijn, komen vrij bij het baggeren van sloten en waterwegen en worden meegevoerd vanuit het Franse en Belgische kustgebied. Ook plankton en bodemdieren zorgen voor slibdeeltjes die het water troebel maken.

Wordt de zee steeds zouter?

Als regenwater voor het grootste gedeelte afkomstig is uit verdampt water van de zee, blijft al het zout dan achter in de zee? Wordt de zee dan niet steeds zouter? Goede vraag, maar het antwoord is nee. Het totale zoutgehalte in de zeeën en oceanen blijft redelijk constant. Dit komt omdat het meeste water weer terug in de zee komt. Want: het zeewater verdampt, regen valt op het land en komt uiteindelijk weer in de zee terecht. De zee wordt dus niet steeds zouter.

En waarom is regenwater zoet?

Nou, regenwater is eigenlijk niet zoet. Zelfs een beetje zout. Het wordt ‘zoet water’ genoemd om het onderscheid te maken tussen het zoute zeewater en het landwater. Onder landwater valt bijvoorbeeld regenwater, sneeuw, ijs, grondwater en het water uit rivieren.

Regenwater is een beetje zout omdat het voor het grootste gedeelte afkomstig van zeewater. Dat gaat als volgt:

  1. Door warme lucht verdampt water uit de zee.
  2. De warme lucht stijgt met dit verdampte water op.
  3. Omdat het hoog in de lucht kouder is, condenseert de waterdamp.
  4. Hierdoor ontstaan er waterdruppels uit de wolken. Als de druppels zwaar genoeg zijn vallen ze als regen naar beneden.

 

Heeft jouw zoon of dochter een andere typische kindervraag over land, zee of lucht? Deel ‘em hieronder!

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close