Waarom zitten er 13 beschuiten in een rol?

Er zitten 13 beschuiten in een rol omdat de oven waarin de beschuiten gebakken worden ruim een meter breed is. Daarin passen precies 13 beschuiten op een rij. De machine waarin de beschuiten in een rol worden verpakt, is daar in de jaren ‘50 op afgestemd. Inmiddels zijn deze machines veranderd, maar het verpakkingsaantal is 13 gebleven.

Beschuit: de betekenis

Het woord ‘beschuit’ is een leenwoord uit het Frans. Het stamt af van het Franse biscuit, dat een samenstelling is van het Latijnse bis (tweemaal) en het Franse cuire (koken/bakken). Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken. Eén keer als plat broodje van tarwemeel (beter bekend als beschuitbol) en na het doorsnijden gaat het nog een keer de oven in. Hierdoor ontstaat de harde en brosse structuur van beschuit. Volgens het MNW (Middelnederlandsch Woordenboek 1250-1550) werd het woord ‘beschuit’ voor het eerst gebruikt tussen 1343 en 1345.

Waarom is beschuit rond?

Beschuit is dus rond omdat het een doorgesneden beschuitbol is. In 1966 experimenteerde beschuitfabrikant Bolletje met vierkant beschuit. Dat was veel praktischer om te vervoeren. Maar het werd geen succes, dus ze besloten terug te gaan naar de ronde beschuiten.

Waar komt beschuit vandaan?

De geschiedenis van beschuit gaat ver terug. De oude Romeinen namen al ‘biscoctum’ mee op hun veldtochten. Biscoctum was brood dat twee keer gebakken werd, een voorloper van beschuit. Het dubbel bakken van het deeg van tarwe- of roggemeel had een voordeel: hierdoor kreeg je droge en heel goed houdbare koeken. Om die praktische reden werd het ook populair onder vissers en schippers: het zogenaamde scheepsbeschuit. Dit was zo hard gebakken dat het, behalve de ronde vorm, niet meer lijkt op het brosse beschuit dat wij nu eten.

Is beschuit gezond?

In de lichte, naturel beschuiten zitten weinig vezels. Volkoren beschuit bevat meer vezels, maar ook nog best wat suiker en koolhydraten. Dit zijn de ingrediënten per beschuit:  

Vetten Koolhydraten Waarvan suikers Vezels Eiwitten Zout
Naturel beschuit 0.3 g 7.3 g 1.2 g 0.4 g 1.5 g <0.1 g
Volkoren beschuit 0.5 g 7.0 g 1.0 g 0.7 g 1.8 g <0.1 g

In een naturel beschuit zitten 39 calorieën. De volkoren variant bevat 41 calorieën.

Beschuit is dus niet het meest gezonde tussendoortje. Maar af en toe een beschuitje (met iemand) eten kan geen kwaad.

Waarom zit er suiker in beschuit?

Suiker speelt een belangrijke rol bij de werking van gist tijdens het bereidingsproces van beschuit. De gist zet suiker om in gas en alcohol, waardoor het deeg sneller rijst. In naturel beschuit zit iets meer suiker dan in volkoren beschuit. Volg je een suikervrij of suikerarm dieet? Ga dan voor een suikervrij beschuitje: deze vind je in de biologische supermarkt.

Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby wordt geboren?

Je kraamvisite trakteren op beschuit met muisjes is een typisch Nederlandse traditie. Waar komt dit vandaan?

We beginnen met de beschuiten. Beschuiten waren een luxe traktatie. En omdat de geboorte van een baby een feestelijk moment was, hoorde daar natuurlijk een niet-alledaagse traktatie bij. Beschuiten dus.

En muisjes. Die bestaan uit anijszaadjes. Vroeger dacht men dat anijs een goede invloed had op de productie van moedermelk. Daarom werd geadviseerd om producten met anijszaadjes te nuttigen tijdens de kraamweek. En, bevorderlijk voor de borstvoeding of niet, die gewoonte is gebleven. Omdat roze wordt gezien als ‘meisjeskleur’ werd er sinds 1860 beschuit met roze met witte muisjes getrakteerd bij de geboorte van een meisje. Tot 1994 kreeg je witte muisjes bij geboorte van een jongen, omdat er nog geen blauw met witte muisjes te koop waren.

Een echte beschuitboost werd er gegeven door de oranje muisjes bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938. Daarvoor was beschuit met muisjes nog niet zo populair. De Ruijter maakte toen speciaal voor de prinses witte met oranje muisjes. Nadat dit groot in het nieuws kwam, zijn de beschuiten met muisjes pas echt gaan leven onder de Nederlandse bevolking.

Gezond beleg voor op je beschuitje

Top 10 gezond beleg voor op je (volkoren) beschuit:

  1. Banaan, walnoten en honing
  2. Magere roomkaas met verse (bos)vruchten
  3. Gekookt eitje met wat zeezout
  4. Verse aardbeien (te combineren met basilicum en vijgen)
  5. (Zelfgemaakte) rozebotteljam
  6. (Zelfgemaakte) vijgenjam
  7. Jonge kaas met komkommer
  8. Kipfilet met cherrytomaten en basilicumblaadjes
  9. Avocado met rucola met wat zeezout
  10. Magere kruidenkaas, plakje zalm en bieslook

Smakelijk!

Wat eten jullie het liefst op je beschuit!?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close