Waarom kan ik niet huilen?

Hoe vaak mensen huilen verschilt sterk per persoon. Dit heeft te maken met aanleg en persoonlijkheid. Niet huilen is dus niet automatisch slecht voor je. Wel ervaren mensen vaak een gevoel van opluchting na een huilbui: dit is afhankelijk van de troost en steun die je ervaart, van de situatie en je psychische gesteldheid.

Is huilen goed voor je?

Laten we beginnen bij het nut van huilen. Is huilen gezond? Waarom? En wat als je niet (vaak) huilt?

Baby’s huilen om aandacht en die functie blijft huilen het hele leven houden. Huilen is een roep om hulp. Als je die troost en steun ook krijgt, lucht huilen aantoonbaar op. Al is dit wel afhankelijk van de situatie en je psychische gesteldheid. Een depressief persoon zal een keertje huilen niet direct als een grote opluchting ervaren. Ook de reden waarom je huilt speelt mee. Huil je omdat je een woordenwisseling had met je vriend(in)? Dan licht huilen meer op dan als je huilt om situatie waar je minder grip en controle over hebt, zoals het overlijden van een naaste.

Of huilen ook echt stofjes afgeeft waardoor je je na afloop beter voelt, is nog niet voldoende bewezen. Wetenschappers onderzoeken of huilen inderdaad de afgifte van oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) of endogene opioïden (zoals het pijnstillende geluksstofje endorfine) stimuleren. Als dat zo is, zou dat betekenen dat je je niet alleen beter voelt na een huilbui, maar het ook je pijndrempel tijdelijk verhoogt.

Als je wel wilt, maar niet kan huilen

Je leven traanloos doorbrengen hoeft dus geen probleem te zijn. Maar misschien ervaar je er zelf last van en wil je eraan werken. Dan kun je naar een psycholoog gaan, hij of zij kan jou helpen met technieken om te gaan huilen. Of juist om minder te huilen, als dit je in het dagelijks leven in de weg staat.

Niet kunnen huilen bij depressie

Ben je depressief en heb je het gevoel dat je wilt huilen? Je bent zeker niet de enige. Toch zijn de meningen verdeeld over hoe belangrijk het is om te huilen als je depressief bent. Psychologen zien veel huilen vaak als een aanwijzing van depressie, maar ook het niet kunnen huilen (en het wel willen) komt voor bij depressieve mensen.

Slik je antidepressiva? Dan heeft dat invloed op het niet kunnen huilen. Middelen in dit medicijn, zoals Prozac, hebben namelijk een remmende werking op het huilen. Als je antidepressiva slikt en je wilt werken aan je huilgedrag, kan dit dus heel lastig zijn. Als je geen antidepressiva slikt, dan kan een psycholoog je bepaalde technieken leren om het huilen te stimuleren.

Niet kunnen huilen bij overlijden

Het verlies van belangrijke relaties (overlijden, relatiebreuk, heimwee) en machteloosheid zijn echte tranen uitlokkers. Toch lukt het niet altijd om te huilen als er bijvoorbeeld een dierbare overlijdt. Waarom lukt dat niet?

Het is goed om te weten dat huilen niets zegt over het rouwproces dat je doormaakt en zeker niet over hoe groot je verdriet is. Sterker nog: voor echte grote emotionele gebeurtenissen, zoals bij overlijden, is huilen alleen niet genoeg. Het geeft niet snel een heel opgelucht gevoel, zoals bij kleine voorvallen. Het rouwproces is complex en huilen is voor de één een belangrijk onderdeel van dit proces, en voor de ander is dit niet zo. Of pas in een later stadium. Natuurlijk kan je psychologische hulp zoeken als je het gevoel hebt dat het niet huilen een blokkade vormt in jouw rouwproces.

Waarom vrouwen sneller huilen dan mannen

Gemiddeld laten vrouwen twee tot vier keer per maand hun tranen de vrije loop en mannen ongeveer eens in de twee maanden. Waarom dat verschil?

Er zijn vier factoren die bepalen waarom vrouwen meer huilen dan mannen:

  • emotionele prikkels
  • een gevoel van hulpeloosheid
  • hormonen
  • sociale druk

Emotionele prikkels

Vrouwen komen vaker in aanraking met emotionele situaties. Bijvoorbeeld door hun beroepskeuze. Iemand die in de zorg of het onderwijs werkt, wordt eerder met emoties geconfronteerd dan iemand die in de bouw of IT werkt. Ook zoeken vrouwen vaker bewust emotionele prikkels op: bijvoorbeeld in muziek, films of boeken.  

Gevoel van hulpeloosheid

Vrouwen reageren op vervelende situaties eerder met wanhoop dan mannen. Zo’n gevoel van hulpeloosheid gaat vaak gepaard met verdriet. Ook bij ruzies zie je dit terug: vrouwen reageren vaak met machteloze woede en bijbehorende tranen en mannen reageren eerder met boosheid.

Hormonen

Het mannelijke hormoon testosteron werkt remmend op het huilgedrag. Hoe meer testosteron, hoe minder snel er gehuild wordt. Bij vrouwen zorgt het hormoon prolactine er juist voor dat de drempel om te huilen verlaagd wordt.

Sociale druk

De (helaas) meest voor de hand liggende factor. Het zit diepgeworteld in onze cultuur: als man hoor je niet te janken! Dit idee ontstaat al op jonge leeftijd. Jongetjes leren dat ze zich groot moeten houden, terwijl meisjes hun tranen de vrije loop mogen laten gaan. Dit lijkt wel afhankelijk van tijd en cultuur. In de klassieke oudheid werd er wat afgejankt door onze mannelijke helden. Ook is het in bepaalde culturen veel meer geaccepteerd om als man publiekelijk te huilen, zoals bij crematie of begrafenis.

Interessant huilfeitje:

Het verschil in het huilgedrag tussen mannen en vrouwen is veel kleiner bij grote emotionele gebeurtenissen, zoals het overlijden van een naaste, bij heimwee of liefdesverdriet.

Dieren huilen niet

Alleen mensen vergieten emotionele tranen. Huh? Maar hoe zit dat dan met al die huilende wolven, honden, katten, paarden en olifanten? Die huilen niet, maar ze produceren wel een akoestiek aspect van huilen. Dit komt voor bij bijna alle zoogdieren. Haal de kleintjes weg bij de moeder, en ze beginnen te piepen of te krijsen. Dit zien we ook bij pasgeboren baby’s: leg je ze in een wiegje, huilen ze meer dan als ze lichamelijk contact met hun moeder houden.

Leestip! Geen tranentrekker, maar wel veel meer over huilen: ‘Tranen. Waarom mensen huilen.’ van Ad Vingertoets.

Herinner jij je je laatste huilbui nog? Wat was de reden om de tranen eens goed te laten lopen?

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close