Waarom is ontbijten belangrijk?

Ontbijten is belangrijk om ons lichaam ‘s ochtends op gang te brengen. De spijsvertering staat ‘s nachts in sluimerstand: een vezelrijk ontbijt helpt om de dag actiever te beginnen. Het stimuleert je stoelgang en zorgt voor meer energie en een betere concentratie. Maar: af en toe je ontbijt overslaan is niet zo slecht als vaak beweerd wordt.

Ontbijt overslaan is niet zo erg

Het ontbijt wordt de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Is dat wel zo? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het overslaan van je ontbijt niet zo slecht voor je gezondheid is als wordt gezegd. Die mythe is nog in stand omdat ‘ontbijt’ een lastig te onderzoeken gegeven is. Want: wat valt er onder ontbijten en wat niet? Tot welk tijdstip noem je het een ontbijt? Bovendien blijkt dat onze niet-ontbijtende medemens vaker rookt, meer alcohol drinkt en snackt. Het is daarom moeilijk te zeggen of er een verband is tussen overgewicht, ziekten en niet ontbijten.

Wat wel zeker is, is dat ontbijten helpt om de boel in gang te zetten. En dat heeft zo z’n voordelen: je hebt ‘s ochtends meer energie, een betere concentratie en je spijsvertering wordt aan het werk gezet. Zowel lichamelijk als geestelijk ervaar je door te ontbijten meer zin om in actie te komen.

Wat niet bewezen is (maar wel vaak geroepen wordt), is dat ontbijten in de ochtend een einde zou maken aan cravings gedurende de dag. In het wetenschappelijk tijdschrift Nutrition werd dit onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de onderzochte mensen die niet ontbeten gedurende de dag niet méér aten dan de proefpersonen die wel ontbeten. Het niet ontbijten had ook geen invloed op hun gewicht. Andere wetenschappelijk onderzoeken laten vergelijkbare resultaten zien. Je ontbijt overslaan lijkt dus niet zo dramatisch als vaak beweerd wordt. Al is het natuurlijk een groot voordeel om lekker veel energie en een goede concentratie te hebben in de ochtend.

Het Voedingscentrum over ontbijten

Het Voedingscentrum is stellig: niet ontbijten is een no go. Zij adviseren om de maaltijd niet over te slaan (wat op zich geen slecht advies is). Ook schrijven zij dat de kans groter is dat je door niet te ontbijten een ongezonde snack koopt; waar volgens mij geen (goed) bewijs voor bestaat. Wat ik op hun website mis, is een overzicht van de bronnen en onderzoeken waar dit op gebaseerd is.

First thing in the morning: koffie?!

Ben jij ook zo’n coffee addict? Dan ga ik je niet blij maken. ‘s Ochtends produceert je lichaam namelijk de meeste cortisol (a.k.a. ‘het stresshormoon’). Dit helpt je met ontwaken in de ochtend, het geeft je een energieboost. Cafeïne verstoort de aanmaak van dit stofje. Hierdoor gaat je lichaam minder cortisol aanmaken, waardoor je dus minder energie ervaart in de ochtend. Natuurlijk, koffie kan dat compenseren, maar dat is niet het wat je van koffie wil. Koffie moet die extra boost geven, geen natuurlijke energie verstoren. Drink je koffie daarom als second thing in the morning.

Voordelen van ontbijten

Wie houdt er niet van lijstjes? Dit zijn de grootste 4 voordelen als je ‘s ochtends vezelrijk ontbijt:

 1. Je spijsvertering (en hiermee de stoelgang) gaat meteen voor je aan de slag;
 2. Het is makkelijker om je aandacht bij dingen te houden;
 3. Je voelt je actiever in de ochtend;
 4. En vergeet ook het sociale, opvoedkundige en relax-aspect niet: samen rustig ontbijten is win win win!

Stimuleer je kinderen om te ontbijten

Het is dus goed om je kinderen te stimuleren om te ontbijten. Zij hebben die energie die ze van het ontbijt krijgen nodig om zich te concentreren op school. (Geldt natuurlijk ook voor de bezigheden van papa en mama. Maargoed.) Dus heb je kinderen maar ben je zelf geen ontbijter? Neem dan een klein kommetje havermout of wat frozen yoghurt met vers fruit. Al is het maar om het goede voorbeeld te geven. En wie weet, ontwaakt zo de ontbijter in jou.

Ontbijt: 3 x gezond

3 gezonde ontbijtrecepten voor de kinderen én voor jezelf. Enjoy!

Groene pannenkoeken

Benodigdheden: koekenpan en blender of keukenmachine

Ingrediënten: (voor ongeveer 6 pannenkoekjes)
2 kleine eieren
250 ml amandelmelk of havermelk
125 gram boekweitmeel
een halve courgette in blokjes gesneden (of 100 gram gehakte spinazie)
snufje zout
een eetlepel kokosolie

Recept:
Maak de courgette schoon en snijd hem in blokjes. Doe de courgette (of de spinazie) samen met de meel, eieren, melk en wat zout in de blender of keukenmachine tot je een glad beslag hebt. Als je beslag te dik is, voeg je nog wat extra melk of water toe. Laat de koekenpan warm worden op het vuur en doe er een eetlepel kokosolie in. Vervolgens giet je beslag (ter grootte van een soeplepel) in de koekenpan. Bak de groene pannenkoekjes aan beide kanten tot ze lichtbruin (of donkergroen :-)) zien.

Healthy havermout

Benodigdheden: pannetje

Ingrediënten: (voor 4 kleine porties havermout)
80 gram biologische havermout
500 ml gewone melk of havermelk/rijstmelk
2 eetlepels vanille extract
2 bananen
wat kaneel
2 eetlepels chiazaad
een handje vers fruit (denk aan blauwe bessen, gedroogde abrikoos, kiwi of frambozen)

Recept:
Bereid de havermout met de melk(vervanger) en 2 eetlepels vanille extract volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak het niet te dik! Als het klaar is pak je de bananen erdoor, doe je er 2 eetlepels chiazaad door en verdeel je de havermout over drie of vier kommetjes. Strooi er kaneel over en maak het af met een handje blauwe bessen, stukjes gedroogde abrikoos, frambozen of ander fruit. Smakelijk!

Frozen yoghurt met fruit

Benodigdheden: blender of keukenmachine

Ingrediënten: (voor ongeveer 2 porties)
125 gram diepvries fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bessenmix, mango, banaan)
200 gram (plantaardige) yoghurt
1 eetlepel chiazaad
wat ongebrande en ongezouten noten
1 eetlepel kokosrasp
een handje vers fruit naar keuze

Recept:
Doe de yoghurt en het diepvriesfruit bij elkaar in de blender of keukenmachine. Verdeel de frozen yoghurt over twee kommetjes en schep er wat chiazaad door. Versier met noten, kokosrasp en een handje vers fruit. Klaar is je (zomerse) ontbijt!

Wat is jouw favo ontbijtrecept? En waarom?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

3 Comments

 1. Al jaren hetzelfde ontbijt en het verveelt nooit: een boterham met kaas en een beschuitje met jam, kop thee erbij…..ik zou het niet kunnen missen 🙂

   1. Nee, ik ontbijt niet tegen heug en meug, integendeel, het is een smakelijk wakker worden:)
    Nou moet ik bekennen dat ik nooit zonder ontbijt aan de slag ben gegaan, dus weet niet zeker of Ik me dan net zo goed voel…
    Ik ga dat ook maar niet uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also

Close
Back to top button
Close