Waarom dromen we?

Iedereen droomt, elke nacht. Gemiddeld dromen we 4 tot 6 keer per nacht. Kinderen dromen zelfs tot 7 keer. Wetenschappers zijn er (nog) niet precies over uit waarom we dromen. Wel weten we dat we tijdens onze remslaap de meeste dromen hebben. Waarschijnlijk dromen we zodat onze hersenen de dingen die we overdag hebben meegemaakt kunnen onthouden en verwerken.

De remslaap

Tijdens de slaap verkeren onze hersenen in vijf verschillende stadia, waar de remslaap er één van is. De remslaap duurt tien tot bijna dertig minuten. En in die tijd dromen we. Dan slapen we licht en zijn vooral het visuele deel van de hersenen en het geheugen heel actief. Ook onze ogen schieten van links naar rechts. ‘Rem’ komt dan ook van rapid eye movement.

De rest van ons lichaam is tijdens de remslaap juist heel ontspannen. Zo kunnen we dromen dat we rennen, maar voelt ons lichaam eerder verlamt. Dat zorgt ervoor dat ons lichaam ‘s nachts ook echt uitrust. Wetenschappers vermoeden dat we tijdens de remslaap nieuwe (emotionele) informatie efficiënt rangschikken. Dromen zou dus helpen om binnengekomen prikkels te verwerken. Zodat je de volgende dag weer de nodige ruimte hebt voor nieuwe informatie.

Wat zijn dromen?

Een droom is een verzameling van gedachten, beelden, geluiden en gevoelens die je tijdens je slaap ervaart. En ook al droomt iedereen, over dromen is weinig bekend. In veel culturen verklaart men dromen behalve biologisch ook psychologisch. Dromen zouden een voorteken geven, een boodschap hebben of een andere betekenis in zich dragen.

Sigmund Freud en Carl Jung waren de eerste westerse moderne wetenschappers die op zoek gingen naar een psychologische verklaring voor dromen. Carl Jung ziet een droom als een manier om de balans in onze psyche te hervinden. Volgens Freud is een droom ‘de koninklijke weg naar het onderbewuste’. Hij wilde dromen begrijpen om onderbewuste emoties te verwerken.

In de hedendaagse oneirologie (de wetenschap die zich met dromen bezighoudt) wordt gedacht dat de droom er zelf al voor zorgt dat die emoties verwerkt worden. Daarvoor hoeft de droom niet per se begrepen of geanalyseerd te worden.

Waarom is dromen belangrijk?

Dromen is van levensbelang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ratten die geen remslaap hebben binnen twee maanden sterven. Het is dus belangrijk om door je dromen de opgebouwde geestelijke spanning van de dag af te bouwen. Door te dromen raken je hersenen spanningen kwijt. Zo kunnen je hersenen weer ‘opgeruimd’ aan een nieuwe dag (met nieuwe prikkels) beginnen.

Waarom droom je over iemand?

In dromen denken we niet lineair en logisch maar associatief. Daarom gebeuren er allerlei absurde dingen in je droom. Meestal droom je over iemand omdat diegene belangrijk voor je is, of omdat je die persoon overdag hebt gezien of gesproken. Je droomt om bepaalde emoties of andere informatie hierover te verwerken. Rouwende mensen dromen bovengemiddeld veel. Grote kans dat je droomt over de persoon die samenhangt met deze rouw, of het nu om een overleden naaste gaat of over een break-up.

Wat een droom over iemand betekent, is niet bekend. Want hoewel veel boeken en websites anders (lijken te) beweren: Freudiaanse droomduiding is niet wetenschappelijk bewezen.

Ineens veel dromen

Veel dromen gaan over negatieve dingen. Tijdens je droom herinner je je die gebeurtenissen zonder dat je even heftige emoties ervaart als overdag. Of er lichamelijk op reageert. Dat komt omdat het stofje noradrenaline tijdens je remslaap afwezig is. Dat is de stof die ervoor zorgt dat je fysiek en emotioneel op dingen reageert. Door te dromen beleef je negatieve herinneringen dus opnieuw, zonder dat je hier dezelfde emotionele en fysieke lading aan koppelt. Zo komt dit (even) los komt te staan van die herinnering en kun je spanning kwijtraken. Het zou goed kunnen dat je ineens veel droomt als je in een negatieve periode zit. Zoals in rouw of een depressie.

Wat is de betekenis van dromen? 

Ok. Geen wetenschappelijk bewijs dus voor droomduiding, droominterpretatie of droomuitleg. Hebben dromen dan helemaal geen betekenis? Misschien niet de uitleg die je in het droomwoordenboek terugvindt, maar je dromen zijn er niet voor niets. Vanwege hun intuïtieve karakter passen ze niet direct in ons dagelijks leven waarin productiviteit en rationaliteit de norm zijn. Maar juist daarom is het interessant om je dromen eens onder de loep te nemen.

Want tijdens je remslaap is het hersengebied waarin je oordeelt en aan zelfreflectie doet niet actief. Daarom accepteer je de dingen die in je droom gebeuren. En dat leidt soms tot inzichten, die overdag geen kans krijgen. Als je een tijd lang een droomdagboek bijhoudt, leer je creatiever na te denken over problemen en nieuwe verbanden te leggen.

Dromen zijn bedrog

Volgens Marco Borsato zijn de meeste dromen bedrog. Maar misschien vond hij dat gewoon het beste rijmen op ‘nog’. Of jij dromen bedrieglijk vindt of niet, ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Je kunt je dromen beschouwen als een moment dat bepaalde delen van je hersenen vrij spel hebben: de reflecterende en oordelende hersengebieden die anders weinig kans krijgen om ‘hun zegje te doen’. Maar je droom letterlijk als voorteken beschouwen of er betekenissen uit een boekje aan hangen, daar zal je niet veel wijzer van worden. Evenals je dromen beschouwen als totale onzin. Daarmee doe je je intuïtie en creativiteit tekort. Schrijf je dromen een tijdje op en ga na of ze jou helpen met een bepaald probleem of vraagstuk waar je mee rondloopt.

Waarom herinner ik mijn dromen wel of niet?

Waarom herinner ik mijn dromen wel en mijn vriend of vriendin nooit? Als jij ‘s ochtends zo kunt navertellen wat je hebt gedroomd, is de activiteit in je temporopariëtale junctie hoger. Dat blijkt uit Frans onderzoek naar dromen. De temporopariëtale junctie is een hersengebied achterin je brein. Dit gebied hangt samen met de gevoeligheid voor externe prikkels. En bewuste dromers zijn hier gevoeliger voor. Oftewel: bij dromers komt dit hersengebied sneller in actie als er afleiding is, bijvoorbeeld door nachtelijke geluiden.

 

En? Ben jij een bewuste dromer of word je ‘s ochtends blanco wakker?  

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close