Waarom heb ik een droge huid?

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. De huid vormt de overgang tussen jouw lichaam en de buitenwereld, waar stoffen worden opgenomen en uitgescheiden. Ook vocht gaat via je huid je lichaam in en uit. Als de hoornlaag, de buitenste laag van de opperhuid, weinig vetten bevat houdt deze onvoldoende vocht vast en krijg je een droge huid.

Oorzaken droge huid

Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat je een droge huid krijgt. Meestal heeft het te maken met een verminderde huidbarrière. Als die barrière niet goed werkt, gaat er teveel vocht verloren. Dit kan door oorzaken van buitenaf ontstaan, maar ook door interne factoren kan je huid uitdrogen.

Invloeden van buitenaf:

Zon

Heb je in of vlak na de zomer last van een droge huid? Dat komt door de zon. Je huid verliest meer vocht in de zon, omdat je meer zweet. Bovendien breekt zon hyaluronzuur af, het suikermolecuul in je huid dat vocht vasthoudt en zorgt voor een elastische huid. Het vernieuwen van hyaluronzuur doet je lichaam zelf: al gaat dit een stuk minder snel naarmate je ouder wordt.

Droge lucht

Door de droge, hete lucht van de verwarming in huis of op kantoor droogt je huid letterlijk uit. Je huid is schilferig en jeukt. Die lage luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat je lichaam meer vocht verliest omdat het snel verdampt op je huid.

Winterweer

Een volgende challenge voor je huid: de lage luchtvochtigheid in de winterse buitenlucht. Door de vetten die van nature in je huid aanwezig zijn, ben je in principe gewapend tegen deze droge omgevingslucht. Maar: als je veel warm doucht, een (aangeboren) kwetsbare huid hebt of een droge huid hebt omdat je ouder wordt, kan het zijn dat je in de winter schilfers, barstjes en kloven krijgt.

Teveel en te warm douchen

De hoornlaag zorgt voor een vetlaagje op je huid. Deze vetten (lipiden) bieden bescherming en houden vocht vast. Warm water zorgt ervoor dat dat vetlaagje oplost, waardoor het geen vocht meer kan vasthouden. En dat niet alleen: door het warme douchewater verdampt het vocht in je huid sneller.

Zeephoudende producten

Behalve warm water zorgt ook zeep, douchegel of badschuim ervoor dat het natuurlijke vetlaagje van je huid verdwijnt. Dat komt omdat vet in zeep oplost en dus vet aan je huid onttrekt. Gebruik daarom producten die 100% natuurlijk zijn. En het liefst niet dagelijks: je huid in zelf in staat om te zorgen voor een goede vet- en vochthuishouding en om zich te reinigen. Hetzelfde geldt trouwens voor je hoofdhuid. Daarom is het ook niet goed om elke dag je haar te wassen.

Chemische stoffen

Vermijd invloed van chemische stoffen. Zet het badproduct in ieder geval terug in het schap als het een van deze (ontvettende) ingrediënten bevat:

  • SLS
  • Polyethylene glycol (PEG’s)
  • Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)
  • Ethylalcohol of ethanol
  • Triclosan

Invloeden van binnenuit:

Roken

Door nicotine worden de bloedvaten in je huid vernauwt. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen door je huid vervoerd, waaronder zuurstof. Dit geeft die grauwe, vale (rokers)huidskleur. Roken zorgt ook voor een afbraak van collageen en elastine, eiwitten die zorgen voor een stevige huid.

(Aangeboren) huidproblemen

Bij sommige aangeboren aandoeningen komt een droge huid vaker voor. Denk aan eczeem, diabetes, ichthyosis en psoriasis.

Alcohol drinken

Door het drinken van alcohol wordt er minder van het hormoon ADH aangemaakt. Dit hormoon regelt het vochtgehalte van je lichaam en houdt water vast in je nieren. Een tekort aan dit hormoon zorgt er dus voor dat er minder vocht kan worden vastgehouden en het je lichaam meteen verlaat. Met uitdrogingsverschijnselen (van kater tot een droge huid) tot gevolg.

Slechte voeding, weinig drinken

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat voeding en huidproblemen een relatie hebben. Maar de verwachting is dat wat je eet voor klein een deel bepaald hoe de conditie van je huid is. Het zou vooral invloed hebben op je huidcyclus: het herstellen en vernieuwen van de huid. Voor een goede cycles zijn vitaminen en voedingsstoffen nodig: die je lichaam uit je voeding haalt.

Erfelijke invloeden

Een droge huid kan (helaas) ook erfelijk zijn. Dan is de productie van sebum en de vochtregulatie vanaf je geboorte al niet in orde. Dit leidt tot een schilferige huid, jeuk en zelfs ontstekingen die erger kunnen worden door invloeden van buitenaf.

Medicijnen

Veel medicijnen hebben een droge huid als bijwerking. Zoals sommige antibiotica, medicijnen voor je bloeddruk en medicijnen tegen acne. Heb je snel een extreem droge huid en krijg je een medicijn voorgeschreven dat een droge huid als bijwerking heeft? Vraag je huisarts of apotheker dan (eerst) om advies.

Wat kan ik doen tegen een droge huid?

Nu je de oorzaak of oorzaken van je droge huid hebt achterhaald, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om het te voorkomen of je huid te herstellen. 5 tips om goed voor je huid te zorgen!

Tip 1: werk vitamines en goede voedingsstoffen naar binnen

De makkelijkste tip. Eet zo’n twee stuks fruit per dag, minimaal 250 gram groenten en eet gevarieerd. Drink voldoende water: 1,5 tot 2 liter per dag.

Tip 2: bescherm je tegen de zon

Smeer met minimaal factor 30 en doe het elke 2 uur. Ga niet in de zon tussen 12:00 uur en 15:00 uur, dan is de zonkracht het sterkst. Meer info op de website van KWF.

Tip 3: douche niet te warm, te vaak of too soapy

Elke dag één of twee keer douchen en wassen met zeephoudende producten is nergens voor nodig. Is zelfs schadelijk voor je huid. Advies is om een paar keer per week te douchen, maximaal 5 minuten, en badproducten te gebruiken die neutraal en natuurlijk zijn. Bonustip: dep jezelf droog in plaats van te raggen met je handdoek. Met krachtig drogen verwijder je je lichaamseigen vetten en beschermende oliën.

Tip 4: stop met roken en drink minder alcohol

Klinkt misschien moeilijk, als doorgewinterde roker of echte gezelligheidsdrinker, maar is één van de meest voor de hand liggende maatregelen om te zorgen voor een betere huid.

Tip 5: luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%

Een droge lucht is niet oké voor je huid. Meet daarom is de luchtvochtigheid bij jou in huis of op kantoor. De juiste luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Is het te droog? Zet dan bakjes water op de verwarming of zet een luchtbevochtiger neer.

Last van droge benen

Zijn je vooral benen droog, schilferig of jeuken ze? Check dan eerst eens de ingrediënten van je scheerschuim. In veel scheerschuim zit agressief spul voor je huid, zoals SLS, NLES, propyleenglycol en mineraalolie. Gebruik ook altijd een schoon en scherp scheermesje en scheer je voorzichtig. Last van winterbenen maar dol op demin? Bescherm je benen dan door het dragen van kousen of een andere dunne laag onder je broek in de winter. Dit helpt bij de bescherming en het warmhouden van je benen.

Wat kan ik doen tegen de droge huid van mijn baby?

Baby’s hebben een kwetsbare en daarom vaak droge huid. Wat kun je doen om dit te voorkomen of te verminderen?

Max. 2 keer per week in bad

Ook baby’s hoeven (zeker niet!) elke dag in bad. Twee keer per week is voldoende. Gebruik lauwwarm water en doe een paar druppels babyolie in het badje. Net als zoals bij volwassenen is een zeephoudend product killing voor de natuurlijke vetten en vochthuishouding van de tere huid. Ook hier geldt: deppen, niet schuren. Dep je baby droog met een hydrofiele doek, dit neemt meer vocht op dan een gewone handdoek. Je kunt je baby na het badje insmeren met een natuurlijke olie.

Goed beschermen in de winter en zomer

Natuurlijk moet je je baby goed kleden op winterweer en warm zomerweer en hem niet blootstellen aan de volle zomerzon of al te gure wind. Maar het kan geen kwaad de huid van je baby extra te beschermen in de zomer en winter. Doe dit door een natuurlijk verzorgingsproduct op zijn huidje te smeren, zoals een balsem voor de winter en een goede zonbescherming.

Aangeboren

Het kan ook zijn dat de droge huid van je baby is aangeboren. Je kindje heeft dan een verminderde huidbarrière, waardoor vocht minder goed wordt vastgehouden. Vaak zie je het terug in de wangetjes: ze kunnen ruw aanvoelen door de combinatie van een droge huid en uitgezette bloedvaten.

Crème voor droge huid: van dagcrème tot bodylotion  

Je hebt een droge huid. Waar moet je dan op letten bij het kopen van een dagcrème, lippenbalsem of bodylotion?  

Dagcrème. Ga voor een dagcrème met natuurlijke ingrediënten, zodat het aansluit bij de lichaamseigen stoffen. Maar da’s niet genoeg. Zoals bij elk ander product moet je even de lijst met ingrediënten aflopen. De Amerikaanse onderzoeker Jetske Ultee heeft een lijstje gemaakt met alle schadelijke ingrediënten voor je huid met de toepasselijke naam: Ingredients to Avoid.

Bodylotion. Ook hier gaat ‘baadt het niet, schaadt het niet’ niet op. Een goede lotion beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf en houdt het vochtgehalte op peil. Heb je eenmaal een natuurlijke lotion gevonden (zonder alcohol, parfum of chemische middelen) dan kun je die gerust elke dag gebruiken.

Lippenbalsem. Je lippen bevatten weinig talgklieren waardoor ze snel uitdrogen. Zeker in de winter of door de zon. Als je een echte lippenlikker ben, worden ze nog sneller droog en schraal. Lippenbalsem kan hierbij helpen. Let wel op dat je lippenbalsem gebruikt zonder de minerale oliën MOSH en MOAH. Uit recent Belgisch onderzoek blijkt dat hier mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten.

Heb jij last van een droge huid? En goede (liefst gouden) tips?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close