Waarom heb ik cellulite?

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat als het aantal vetcellen in je onderhuidse bindweefsel toeneemt. Hierdoor vernauwen je bloedvaten. Als je een slechte bloedsomloop en vochtafvoer hebt, verhardt dit bindweefsel. Hierdoor ontstaat een bobbelige huid met putjes: cellulite. Cellulite komt vooral voor op heupen, billen en dijen. Veel mensen verwarren cellulite met cellulitis, dat een onderhuidse ontsteking is.

Wat is cellulite?

Cellulite is een veelvoorkomende huidaandoening. Maar liefst 85 tot 92% van de vrouwen heeft cellulite. Je huid heeft dan een bobbelige structuur met putjes of deukjes. Hierdoor lijkt het op een schil van een sinaasappel: een ‘sinaasappelhuid’. Cellulite is volkomen onschuldig en heeft verschillende oorzaken. Denk aan weinig lichaamsbeweging, ongezond eten, roken, erfelijkheid, hormonale veranderingen en ouder worden.

Cellulite versus cellulitis

Veel mensen hebben het over ‘cellulitis’ als ze ‘cellulite’ bedoelen. Cellulitis is ook een huidaandoening maar heeft niets met de welbekende sinaasappelhuid te maken. Cellulitis is namelijk een onderhuidse ontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Je huid is dan rood en opgezwollen en het gaat vaak gepaard met pijn en koorts.

Oorzaken van cellulite 

Veel mensen denken dat cellulite te maken heeft met overgewicht. False! Ook slanke vrouwen hebben het. Wat je eet is en hoeveel je beweegt is wel van invloed op cellulite: let op de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en zouten in je eten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging zodat de zuurstofvoorziening van de vetcellen op pijl blijft en afvalstoffen worden afgevoerd.

Andere factoren die meespelen bij het ontwikkelen van cellulite:

  • Roken. Door te roken verzwakt je de vorming van bindweefsel, waardoor het sneller beschadigd raakt. Het verstoort de circulatie, waardoor je meer vocht vasthoud.
  • Hormonen. Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap en overgang maken je bindweefsel minder flexibel. Ook het stresshormoon cortisol heeft invloed op het ontwikkelen van cellulite. Don’t stress yourself out, dus.
  • Weg met die vrije radicalen, want die zorgen voor een slechte huidconditie.
  • Ouder worden. Met de jaren wordt je huid minder elastisch en krijg je sneller cellulite.
  • Je kan aanleg voor cellulite geërfd hebben. Niets eigen schuld, dikke bult.

Cellulite bestrijden

Onthoud dat cellulite volkomen onschuldig is. Het is een ‘aandoening’ omdat een niet perfect egale huid niet voldoet aan ons schoonheidsideaal. Eet je gezond, beweeg je voldoende en heb je nog steeds cellulite? Dan kun je deukjes en putjes dus maar beter omarmen. Lukt dat echt niet en wil je je cellulite bestrijden? Hier 5 eenvoudige tips:

Tip 1: Stop met roken en drink minder koffie
Door nicotine en teveel cafeïne, versmallen je bloedvaten waardoor je bloedsomloop verslechtert.

Tip 2: Gezonde proteïne en 1,5 liter water
De eiwitten in proteïnen helpen overdadige stoffen af te voeren. Proteïne vind je in bijvoorbeeld bonen, noten, vis, eieren, wit vlees, zaden en goede koolhydraten uit groenten, fruit en volkorenproducten. Drink daarbij 1,5 liter water per dag: goed voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam.

Tip 3: Onderschat stress niet!
Heb je last van stress? Dan kan je hormoonhuishouding behoorlijk uit balans raken. Bij stress wordt bijvoorbeeld meer cortisol (a.k.a het stresshormoon) aangemaakt, dat zorgt voor een grotere behoefte voedsel met suikers, zouten en vetten. Het hormoon heeft daarbij invloed op het opslaan van vet in je lichaam.

Tip 4: Goed slapen
Tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd om uit te rusten, te repareren en te genezen. Gun je lichaam deze tijd!

Tip 5: Bewegen is the key
Je hoeft niet aan topsport te doen om cellulite te bestrijden: beweeg! Hierdoor zorg je voor een betere doorbloeding en krijgt de zuurstofvoorziening van je vetcellen een boost. Ook worden er hierdoor meer afvalstoffen afgevoerd.  

Waarom kom ik niet van cellulite af?

Heb je van alles geprobeerd en lukt het maar niet om die perzikhuid te krijgen? Dat kan, helaas. Erfelijke factoren kunnen zo sterk zijn dat jij je cellulite niet zo één twee drie kunt bestrijden. Als je er echt niet mee kunt leven: in cosmetische klinieken kun je je cellulite laten behandelen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethoden tegen cellulite zoals radiofrequentie, infrarood, laser, ultrageluid of combinaties hiervan. Dit zijn de meest gekozen vormen van cellulite behandeling:

  • Laserbehandeling. Er bestaat een intrusieve (onderhuidse) en een oppervlakkige laserbehandeling om de uiterlijke kenmerken van cellulite tegen te gaan.
  • Endermologie (LPG). Bij deze behandeling wordt door lipomassage het bindweefsel gemasseerd die voor een verbetering van de stofwisseling en bloedcirculatie zorgen.
  • Subcisie. Een techniek waarbij het bindweefsel wordt ingesneden die de intrekkingen bij cellulite veroorzaakt. Hierdoor ontstaan bloeduitstortingen waardoor nieuw bindweefsel wordt aangemaakt.

Waarom krijgen vrouwen wel cellulite en mannen niet?

Vrouwen krijgen veel vaker cellulite omdat hun huid anders is opgebouwd. Het bindweefsel en de vetcellen van vrouwen onder de huid zijn namelijk anders gerangschikt waardoor deze meer zichtbaar zijn onder de huid. Daar komt bij dat vrouwen meer vet hebben op de plek waar cellulite het meest voorkomt: op de bovenbenen, heupen en billen.


Wat heb jij geprobeerd om cellulite te bestrijden? Of heb je (inmiddels) zoiets van: laat maar hangen? 

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close