Waarom is het slecht om elke dag je haar te wassen?

Door elke dag je haar te wassen verwijder je de natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Die oliën vormen een beschermlaag voor je hoofdhuid en het hydrateert je huid en haren. Was je haar dus maximaal één tot drie keer per week, afhankelijk van jouw haartype en hoofdhuid. Kies altijd voor een shampoo met natuurlijke ingrediënten.

Mijn haar minder wassen? Maar het is zo snel vet!

Was je al jaren je haar elke dag met shampoo? En ben je bang dat je vettig haar krijgt als je daar opeens mee stopt? Laat je haar dan langzaam aan minder (schadelijke) shampoo wennen. Hier 6 supertips!

Tip 1: Wissel van shampoo

Wissel je shampoo met chemische bestanddelen en parabenen in voor een shampoo met alleen natuurlijke ingrediënten. Laat de shampoo staan als je één van de volgende ingrediënten op het etiket tegenkomt:

  • SLS
  • Sodium lauryl sulfate
  • Sodium laureth sulfate
  • Sodium acetyl sulfate
  • Sodium coco sulfate
  • Methylparabenen
  • Ethylparabenen
  • Propylparabenen

Tip 2: Van een handvol, naar een euromunt

Gebruik steeds iets minder shampoo: ga van een handvol naar enkele druppels ter grootte van een euromunt.

Tip 3: Blijf er vanaf!

Hoe meer je aan je haar zit te friemelen, of de borstel er maar weer eens doorheen haalt, hoe meer vet je van je hoofdhuid door je haren verspreid. Afblijven dus!

Tip 4: Op hol geslagen talgklieren

Lever jij geen half werk maar was je je haar grondig? Inclusief dagelijkse hoofdmassage en het betere inmasseer-werk? Stop daar dan mee: je jaagt je talgklieren op hol. Probeer bij het wassen je hoofdhuid juist heel mild te masseren.  

Tip 5: Droogshampoo

Gebruik eens droogshampoo in plaats van gewone shampoo. Droogshampoo is een soort poeder die de talg absorbeert. Vervolgens schud je de poeder met talg uit je haar. Maar: gebruik droogshampoo met mate. Als je dagelijks de natuurlijke talg uit je haar verwijdert, gaan de kliertjes juist in standje overproductie. Gevolg: extra talg (en dus vet) in je haar.

Tip 6: Olie, serum en andere producten

Gebruik je na het wassen haarproducten, zoals olie en serum? Wees hier spaarzaam mee: gebruik ze niet, of alleen in de haarpunten.

Haar wassen afbouwen? Het schema!

Overtuigd? Hier een handig schema om het vele haarwassen af te bouwen:

Week 1 Houd het deze week op één tot twee wasbeurten. En was je haar alleen met shampoo zonder toegevoegde chemicaliën.
Week 2 Schrap shampoo volledig uit je routine en geef je haar de tijd om te ‘ontgiften’. Was je haar deze week dus ook niet met water of iets anders.
Week 3 Is je haar vuil genoeg? Pak het wassen dan weer op: maar alleen met lauw water! Doe het naar behoefte: tussen de één en vier keer per week.
Week 4 Moeilijke week: de overgangsfase. Je haar is nu waarschijnlijk heel vet of juist heel droog. Zet door en was je haar nog steeds alleen met water.
Week 5 Zin om de handdoek in de ring te gooien? Spray dan na afloop van je ‘waterwasbeurt’ een keer verdund (appel)azijn in je haar (zie onder).
Week 6 Genezen? Afgekickt? Misschien nog niet, bij de één duurt het iets langer dan bij de ander. Maar de kans is groot dat je haar er wel steeds gezonder en natuurlijker uitziet. Gelukkig nieuw haar!

Gevolgen elke dag je haar wassen

Eerst even wat fabels ontkrachten. ‘Als je je haar elke dag wast, heb je meer kans op haaruitval.’ Totale onzin. ‘Dagelijks wassen heeft een slechte invloed op je haarwortels.’ Not true. De natuurlijke beschermlaag van talg op je hoofdhuid houdt de shampoo tegen, waardoor de stoffen niet eens tot de haarwortel kunnen komen. ‘Je haar wordt gezonder door het dagelijks gebruik van een shampoo met vitamines en antioxidanten.’ Helaas niet. Haar is dood materiaal: het kan van buitenaf niet gezonder worden. Het kan natuurlijk wel gezonder líjken door de boel wat op te poetsen. Maar niet te vaak, dus. 

Welke gevolgen heeft elke dag je haar wassen wel?

 • Door elke dag je haar te wassen, wordt je haar sneller vet. Door het vele ontvetten gaan de talgkliertjes juist extra talg produceren.
 • Je haar kan beschadigen door het warme water. Heet water heeft invloed op de natuurlijke beschermlaag: gebruik daarom lauw water.
 • Heb je geverfd haar? Dan vervaagt de kleur sneller als je het vaak wast.
 • Gebruik je elke dag een shampoo met SLS of parabenen? Dat kan schadelijk zijn voor je haar en je hoofdhuid. SLS is het chemische bestanddeel dat zorgt voor de schuimende werking van shampoo, maar het droogt je haar enorm uit. Parabenen zijn conserveermiddelen en zitten in bijna alle beautyproducten. Last van een geïrriteerde hoofdhuid? Het kan zijn dat je allergisch bent voor parabenen. Er zijn verschillende onderzoeken die het verband tussen parabenen en gezondheidsproblemen onderzoeken. Dit verband is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.  

Haar wassen zonder shampoo  

Oké, minder shampoo dus. Maar werken huis-tuin-en-keukenmiddeltjes ook? Zoals baking soda, azijn of alleen water?

Wassen met baking soda

Recept: een eetlepel baking soda in 250 ml water oplossen en verdelen over je haar. Even laten intrekken en dan uitspoelen. Sommige zweren erbij, maar een kanttekening is wel: baking soda heeft een pH-waarde van 9. Je huid en haar hebben van nature een pH van ongeveer 5. Die zurigheid geeft bescherming aan je haar en het houdt invloeden van buitenaf op afstand. De vraag is dus of baking soda (op ten duur) niet ontzettend schadelijk is voor je huid en haar. 

Azijn dan?

Je haar wassen met azijn, appelazijn of appelciderazijn. Zuur spul, dus wel een goed middeltje? Ja, en het zorgt bij veel mensen ook nog eens voor een mooie glans. Recept: mix vijf druppels azijn in een bak met koud water en je smeer je haar hier mee in. Spoel het niet uit. Bang voor een zuur ruikende azijncoupe? Probeer dan of het net zo goed werkt als je het wél uitspoelt. Of je gaat voor de verdunde versie: doe één druppel azijn in een met water gevuld sprayflesje en spray het zo in je haar.

Water Only-methode

Was het vuil uit je haar met lauw water. That’s all. Je krijgt ongetwijfeld last van ‘ontwenningsverschijnselen’: grote kans dat je haar in het begin vet wordt. Héél vet. Of juist vreselijk droog. Maar de beweging van shampoomijders no poo zweert erbij: zes weken zonder shampoo zorgt ervoor dat je hoofdhuid weer in natuurlijke staat is en vanzelf voor normaal en schoon haar zorgt, zonder shampoo.

Was jij je haar elke dag met shampoo? Of heb je het afgebouwd? Merk je het verschil?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close