Waarom vieren we Halloween?

Halloween heeft een Keltische oorsprong. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden op 31 oktober oudejaarsavond. Zij droegen kostuums en brachten offers om kwade geesten te verjagen en gunstig te stemmen voor het nieuwe jaar. Onder invloed van het Christendom werd het in de achtste eeuw All Hallow’s Eve (de avond voor Allerheiligen), waar Halloween van is afgeleid.

Wat is Halloween?

Halloween kennen wij als feest waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan voor trick-or-treat. Oftewel: kattenkwaad (tricks) of snoep (treats). Voor volwassenen zijn er Halloweenfeesten. Het wordt gevierd op 31 oktober in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Canada. Het feest wordt ook steeds populairder in Nederland, België en andere Europese landen.

Wanneer is Halloween 2019?

Halloween 2019 is op donderdag 31 oktober.

Betekenis

Halloween is afgeleid van het Engelse All Hallow’s Eve, dat allerheiligenavond betekent.

Geschiedenis Halloween

Tweeduizend jaar geleden vierden de Kelten op 31 oktober Samhain, oudjaarsavond. Het was het einde van het oogstseizoen en het begin van het Keltisch nieuwjaar op 1 november. Zij geloofden dat in nacht tussen oud en nieuw de zielen van de doden terugkeerden. Om de kwade geesten te verjagen en gunstig te stemmen zetten zij voedsel en wijn voor de deur en droegen ze misleidende dierenkostuums.

In de achtste eeuw doopten de Christenen in Ierland en Groot-Brittannië de nieuwjaarsdag op 1 november om tot All Hallow’s (Allerheiligen). Een dag om de heiligen te eren. De avond voor Allerheiligen werd All Hallow’s Eve (allerheiligenavond): een nacht om de doden te herdenken. De kinderen gingen verkleed langs de deuren om te bidden voor de zielen van de doden. Ze zongen in ruil voor eten, wijn of geld.

Rond 1840 namen Ierse immigranten de tradities mee naar Amerika. Hier groeide Halloween uit tot een nationaal feest met parades en feesten. Inclusief trick-or-treat: het langs de deuren gaan voor kattenkwaad of snoep.

Halloween in Nederland

In Nederland wint Halloween aan populariteit. Winkels breiden jaarlijks hun assortiment uit en houden  koopavonden voor Halloween. Discotheken, studentenverenigingen en cafés organiseren themafeesten en er worden Halloweentochten georganiseerd voor kinderen en in de grote steden. Pretparken besteden extra aandacht aan griezelavonden en er worden tijdelijke spookhuizen neergezet, zoals Halloween Nightmares in Utrecht.

Volgens NRC heeft de opkomst van Halloween in Nederland te maken met de ‘festivalisering’ van onze samenleving. Publieke feesten nemen een steeds belangrijkere plaats in en verplaatsen zich naar de openbare ruimte.

Halloween in Amerika

In Amerika is Halloween één van de grootste commerciële Amerikaanse feestdagen. Vooral in Noord-Amerika wordt het massaal gevierd. Het grootste verschil met Halloween in Nederland is de doelgroep. Waar het in Amerika echt een kinderfeest is, met de trick-or-treat traditie, zijn in Nederland vooral de Halloweenfeesten voor volwassenen populair. Dit heeft te maken met het bestaan van Sint-Maarten in ons land, dat al echte een kinderfeestdag is.

Nog geen Halloween kostuum? 5 freaky ideas!

  1. Het is geel en heeft hele grote uitpuilende ogen (en blauw haar) … Ga als de familie Simpson! Wedden dat dat er behoorlijk scary uitziet?!
  2. Verzamel twee vrienden of vriendinnen en ga als Rock, Paper en Scissors.
  3. Schmink een Snapchat rainbow filter onder je mond. Da’s toch even schrikken.
  4. Een beetje vreemd, en niet lekker: ga als bebloed maandverbandje.
  5. Ga voor het snelle effect: beplak jezelf vol met nep kakkerlakken.


Vier jij Halloween? Hoe ga je verkleed?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close