Waarom steken muggen?

Als een vrouwtjesmug bevrucht is door een mannetjesmug, wil het vrouwtje eitjes leggen. Voor de ontwikkeling van die eitjes heeft ze eiwitten nodig. Deze eiwitten haalt ze uit het bloed van mensen en andere zoogdieren. De mug steekt en spuit muggenspeeksel naar binnen, zodat het bloed niet stolt en ze genoeg bloed kan opzuigen om haar eitjes te leggen.

Waarom steken muggen de een wel en de ander niet?

Helaas, het is waar. Een mug kan jou écht aantrekkelijk vinden en jouw partner zelfs afstotelijk. En andersom.

Wat trekt muggen aan?  

 • Jouw bacterieflora. De geur hiervan weegt het zwaarst in de keuze van de mug om jou te steken of juist niet. Die bacterieflora is afhankelijk van de genetisch bepaalde samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen van jouw lichaam.
 • Koolstofdioxide. Hoe meer koolstofdioxide je uitademt, hoe geliefder bij muggen. Zo ademen zware personen en zwangere vrouwen dieper uit en stoten dus meer koolstofdioxide uit.
 • Zweet. Hoe meer je zweet, hoe aantrekkelijker je bent voor muggen.
 • Lichaamstemperatuur. Ook hier geldt: zwaardere mensen en zwangere vrouwen zijn warmer en dus favoriet.
 • Zuurgraad (of pH) van jouw lichaam. Hoe meer lichaamszuren je produceert, hoe groter de kans dat jij slachtoffer wordt.

Hoe kan ik muggenbeten voorkomen?

Wat kun je nu eigenlijk het best doen tegen muggen? Dit zijn de enige dingen die echt werken:

 • Ga op zoek naar de bron. Gooi die emmer of kruiwagen met regenwater in je tuin om, dit is de broedplaats van larven;
 • Zet een hor in je slaapkamerraam of hang een klamboe op;
 • Smeer je huid in met eucalyptusolie met citriodiol. Dit is een middel op natuurlijke basis en werkt 6 tot 8 uur;
 • Of smeer je in met een middel dat deet bevat. Wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en jonge kinderen omdat de deet voor een deel wordt opgenomen door je huid en dus terechtkomt in de bloedbaan.

Waarom drinken muggen bloed?

Muggen leven van plantensappen die ze met hun steeksnuit uit de planten opzuigen. Pas als een vrouwtjesmug bevrucht is, drinkt zij het bloed van zoogdieren, waaronder het bloed van de mens. De muggen zuigen bloed omdat ze de voedingsstoffen (eiwitten) die hierin zitten nodig hebben voor het leggen van eitjes.

Wanneer steken muggen?

Het muggenseizoen begint als het goed geregend heeft na een periode van warm en broeierig weer. Dat zijn de ideale omstandigheden voor muggen om eitjes te leggen. Meestal begint het seizoen in het voorjaar en eindigt het na de zomer. Alleen bevruchte vrouwtjesmuggen overwinteren. Tijdens het muggenseizoen zijn de muggen vooral ‘s nachts actief: overdag is de lucht vaak droog en lopen ze het risico om uit te drogen. ‘s Nachts is de lucht wat vochtiger en steken ze je om aan eiwitten voor hun eitjes te komen.

Hoe vaak steekt een mug per nacht?

Eén keer steken is voor een mug genoeg om een paar honderd eitjes te leggen. Maar, als je je omdraait en de mug hierdoor stoort tijdens haar maaltijd, zal ze vaker steken. Tot ze genoeg bloed binnen heeft voor haar eitjes. Hierna kan een mug enkele dagen zich enkele dagen niet voeden.

Gaat een mug dood na het steken?

Een mug leeft gemiddeld enkele maanden, zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Een vrouwtjesmug gaat dan ook niet dood na een steek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bijen. Een mannetjesmug gaat wel dood na de paring. Bevruchte vrouwtjesmuggen daarentegen kunnen zelfs de winter overleven door op een warme, vochtige plek te verblijven.

Waarom jeukt een muggenbeet?

Een muggenbult jeukt door het muggenspeeksel dat een mug inspuit als ze bloed opzuigt. Dit doen muggen om te voorkomen dat de bloedvaten vernauwen en het bloed gaat stollen. Zodat een mug het bloed dus gemakkelijk kan blijven opzuigen. Ons lichaam reageert op dit speeksel: het bevat namelijk zo’n twintig lichaamsvreemde eiwitten. Deze immuunreactie van ons lichaam zorgt voor de rode, jeukende bulten. Hoe sterk die reactie is, verschilt per persoon. Niet krabben en vaak gestoken zijn helpt, dan heb je er minder last van. Daarom hebben kinderen vaak enorme muggenbulten: hun lichaam kent de vreemde eiwitten nog niet.

Muggen fabels

Je hoeft nooit meer in muggendiscussie, omdat jij weet …

 • dat mannetjesmuggen niet zoemen en geen mensen steken;
 • dat muggen niet op licht afkomen maar op geur;
 • dat knoflook eten niet helpt om muggen op afstand te houden;
 • een citronellakaars of citronella-armband maakt geen indruk op een mug als hij er iets van verwijderd is;
 • dat ‘zoet bloed’ niet bestaat. Mensen met een verhoogde suikerspiegel zijn daardoor niet aantrekkelijker voor muggen;
 • dat of je nou bloedgroep A of O hebt, het is nooit (goed!) aangetoond dat dit invloed heeft;
 • dat ook de speciale apps met ultrasoon geluid een mug er niet van weerhoudt om te steken.

Leesvoer! Wil je meer opsteken over muggen, lees dan verder in de artikelen over muggen van medisch entomoloog Bart Knols.

Heb jij nog een gouden tip op muggengebied?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close