Waarom is dierendag op 4 oktober?

Dierendag of Werelddierendag is elk jaar op 4 oktober en wordt al sinds 1930 wereldwijd gevierd. De datum werd in het leven geroepen tijdens een internationaal congres van dierenbeschermers. 4 oktober is namelijk de gedenkdag van Franciscus van Assisi: een heilige die zich niet alleen bezighield met het lot van mensen, maar speciale aandacht besteedde aan planten en dieren.

Wat is dierendag?

Dierendag is de dag waarop dieren in het zonnetje worden gezet. Er wordt op die dag extra aandacht besteed aan de bescherming van dierenrechten over de hele wereld. Daarom wordt dierendag ook wel Werelddierendag of World Animal Day genoemd. Dierendag is elk jaar op 4 oktober: de sterfdag van de beschermheilige van de dieren Franciscus van Assisi.

Beschermheilige van de dieren

Franciscus van Assisi leefde van 1181 of 1182 tot 1226 en was een religieus man. Vervolgens de verhalen beschouwde hij alles in de natuur als elkaars broers en zussen: mensen, dieren en planten. Hij preekte dan ook voor de dieren. Zo zou hij gepreekt hebben voor een zwerm vogels, die rustig voor hem bleven zitten. Ook preekte hij voor een wilde wolf, die hierdoor kalm werd. Franciscus sterft op 3 oktober 1226 en de dag erna wordt hij begraven. Een paar jaar later wordt hij heilig verklaard en uitgeroepen tot beschermheilige van de dieren.

Dierendag 4 oktober: toen en nu

De manier waarop dierendag wordt gevierd is sinds 1930 veranderd. Tot de jaren ‘60 was dierendag de dag om het grote publiek bewust te maken van de dierenrechten en de bescherming ervan. Landelijke media schonk aandacht aan het debat. Vanaf de jaren ‘60 is dierendag vooral een evenementendag. Er zijn plaatselijke initiatieven, activiteiten voor kinderen en het zijn vooral de lokale media die over dierendag berichten.

5 x activiteiten dierendag 2018

Tip 1: Ga naar een open dag van een dierenopvangcentrum

Wil je eens achter de schermen kijken bij een dierenopvang? Dit is je kans! Benieuwd of er een dierenopvangcentrum bij jou in de buurt open dag heeft op dierendag? Check het op de website van de Dierenbescherming.

Tip 2: Dieren op het doek

Is it raining cats and dogs op dierendag? Kruip dan lekker in je stoel, tijd voor een echte dierenfilm! Voor de liefhebbers: Dikkertje Dap draait vanaf 4 oktober in de bioscoop.

Tip 3: Laat je fotograferen met je huisdier

Zo baas, zo hond. Toch? Laat vastleggen hoezeer jij op je viervoeter lijkt door jezelf een fotoreportage bij een dierenfotograaf cadeau te doen. (Het resultaat mag gedeeld worden, wij oordelen graag mee over de gelijkenissen.)

Tip 4: De kinderboerderij!

Veel kinderboerderijen besteden aandacht aan dierendag. Je kunt er bijvoorbeeld knutselen, dieren voeren, schminken of een ritje op een pony maken.

Tip 5: Ga naar een tuincentrum

Ook bij de meeste tuincentra wordt dierendag gevierd. Bijvoorbeeld met kinderworkshops, spelletjes of gratis goodiebags. Go go go!

Hoe vier jij dierendag met je kat/hond/konijn/cavia/paard/geit/mug/goudvis …?

Show More

Sara

Hi, Sara van Woerden. 32 jaar, gepartnerd met Erik en kersverse mama van Kiki :-). Schrijfdriftig, surfzuchtig, vraaghongerig. Freelance content marketeer en founder van Enwaarom.nl. Vragen, opmerkingen, samenwerken? Contact me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close